САЩ са в навечерието на ключов момент в историята си

Опасенията в Европа са, че един втори мандат на Тръмп необратимо ще отслаби трансатлантическия алианс и дори би могъл да постави под въпрос съществуването на НАТО

08:36 | 3 ноември 2020
Автор: Нина Луканова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Кандидатите за президент винаги приемат предстоящите избори за най-важните в живота ни, но този път може твърдението да се окаже истина, пише CNN.

САЩ ще направят своя избор между президента Доналд Тръмп и бившия вицепрезидент Джо Байдън на фона на политически разделения, влошени от най-тежката криза в общественото здраве от един век насам. Изборът се провежда и на фона на последвалия икономически спад, който коства работните места на милиони американци, както и все още неразрешенте въпроси по отношение на расовата дискриминация и полицейската жестокост. 

Колко мандата ще получи Тръмп ще е отговорът на въпроса дали неговото изненадващо понякога републиканско президентство може окончателно да промени Америка и света по свой собствен разрушителен начин, или то ще е просто отклонение в съвременната политическа история. 

Победа за Байдън, кандидатът на демократите, ще значи, че САЩ ще се върнат към по-традиционен държавен глава, който се зарича да обедини страната.

Тръмп даде ясно да се разбере, че ще разгърне далеч по-чиста форма на своята твърда националистическа идеология и може да бъде почти неудържим в усилията си да въоръжи изцяло институциите на правителството на САЩ за собствените си цели и капризи.

Как Тръмп ще промени страната?

Най-непосредственото въздействие на втори мандат на Тръмп вероятно ще бъде върху управлението на кризата с Covid-19. Политиката, която по-скоро разчита на изграждането на стаден имунитет, изглежда по-вероятна, ако президентът спечели. Този подход, който според експертите може да струва стотици хиляди човешки животи, се застъпва от съветника на Тръмп д-р Скот Атлас, който не е експерт по инфекциозни болести.

По отношение на политиката победата на Тръмп ще даде приоритет на бързото икономическо възстановяване пред всякакви усилия за забавяне на пандемията. Неговата победа би имала последици за здравните планове на милиони американци, би включила твърда имиграционна политика и ще отекне далеч отвъд американските брегове сред стотици милиони хора. 

Експертите от Вашингтон може да не одобряват някои търговски сделки на Тръмп или конфронтацията с Китай. Но такива позиции и готовност да поставят тревогите на работниците в центъра на дневния ред - възраждането на идеята за „Америка на първо място“, създадоха връзка с избиратели, които смятат, че по-космополитната Демократическа партия ги е изоставила.

Опасенията в Европа са, че втори мандат на Тръмп необратимо ще отслаби трансатлантическия алианс и дори би могъл да постави под въпрос съществуването на НАТО. Неговата студена война с Китай вероятно ще се засили, както и разправата с Иран. 

Байдън обещава по-малко гняв, а вместо това повече надежда и "светлина"

Байдън разчита в своята кандидатура на идеята, че бурният мандат на Тръмп наистина е отклонение от демократичните и философски импулси, които са в основата на близо 250 години американска демокрация.

Ако спечели, той ще надгражда политическа реакция към президента, започнала, когато демократите си върнаха контрола над Камарата на представителите на междинните избори през 2018 г.

Обещавайки  да възстанови "душата" на нацията, Байдън говори за насърчаване на демокрацията, благоприличието, съпричастността и интернационализма, които според него са смазани при управлението на Тръмп.

"Това са променящи живота избори, които ще определят бъдещето на Америка за много дълго време... Кои сме ние като нация . За какво се застъпваме. И най-важното - кои искаме да бъдем", заяви Байдън в рамките на събитие на Демократическата партия. 

Байдън също ще се изправи пред предизвикателства

Байдън, подобно на Тръмп, ще бъде изправен пред огромни предизвикателства.

Многократните опити на настоящия президент да определи изборите като „фалшиви“ и измамни може да намалят вероятността неговите поддръжници да приемат потенциалното му поражение, което означава, че надеждите на Байдън за спасяване на националното единство вероятно са мечта.

Фактът, че първата година от президентството на Байдън ще бъде доминирана от усилията да се овладее пандемията може да източи политическия капитал, който много демократи се надяват да изразходват за агресивно климатично, здравно, социално и икономическо законодателство.

Точно както президентството на Тръмп може да се разглежда като пробив в американската история, Байдън също ще се сблъска с въпроси относно дългосрочната устойчивост на своето управление.