Словакия, която победи в първата вълна на вируса, сега планира да тества цялото си население

Всеки, който не участва в тестуването, трябва да покаже доказателство за отрицателен тест, за да може да излиза на публични места

16:40 | 31 октомври 2020
Автор: Нина Луканова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската държава, която защити населението си по-добре от която и да е друга от Covid-19 в началото на глобалната пандемия, сега се опитва да направи това по-добре - чрез тестване на почти цялото си население за вируса, съобщава Bloomberg.

Словакия, страна с 5,5 милиона души на източната граница на Европейския съюз, се готви да стартира двуетапен процес, като използва тестове за антитела, за да спре възраждането на случаите. До момента нито една друга държава не се опитала да тества почти всички свои граждани.

Насърчен от повече от 90% избирателна активност през миналия уикенд, премиерът Игор Матович прокара идеята като алтернатива на повторното налагане на мерките далеч по-сурови, отколкото през пролетта, когато блокадите унищожиха повече от 10% от повечето европейски икономики.

„Ще спасим стотици животи“, каза той през тази седмица.

Докато повечето използват така наречените PCR тестове, насочени към идентифициране на вируса при пациентите, Словакия ще разчита на по-евтини тестове за антитела в експеримент, внимателно наблюдаван от 27-членния Европейски съюз.

Двудневната програма започна в събота в 7 часа сутринта и ще се повтори седмица по-късно. Всеки, който не участва в тестуването, трябва да покаже доказателство за отрицателен тест, за да може да излиза на публични места. През миналия уикенд около 5600 души, или 4%, бяха положителни и им бе наложена карантина. Истинската честота може да бъде до три пъти по-висока, тъй като тестът не успява да улови вируса, когато хората не са развили имунен отговор.

Президентът Зузана Чапутова постави под съмнение шанса за пълен успех, като заяви, че в повече от една трета от 5000 тестови станции все още липсва медицински персонал, въпреки предложението на правителството в последния момент за бонус от 500 евро за доброволци. Това предполага, че планът да се тестват всички на възраст над 10 години няма да бъде възможен.

„Ясно е, че стотици хиляди хора няма да могат да се подложат на тест“, каза тя в петък в Братислава.

Критиците предполагат, че инициативата е насочена повече към съкращаване на популярността на Матович, отколкото към изкореняване на вируса. Чапутова разбра за плана, когато той бе обявен от Матович по време на пресконференция. По това време неговото правителство вече е закупило 13 милиона тестови комплекта за около 5 долара всеки.

„Това не е експертна операция, а политическа операция“, каза Мариан Колар, ръководител на Словашката медицинска камара. Тя допълни, че страната „не трябва да предприема стъпки, които нямат значително въздействие върху разпространението на пандемията“.