Exxon ще съкрати работната си сила с 15% до края на 2020 г.

Това са около 14 000 души

21:20 | 29 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Exxon Mobil Corp. ще съкрати глобалната си работна сила с 15% до края на 2022 г., предава Bloomberg.

Съкращенията ще включват 1900 работни места в САЩ, най-вече в Хюстън, както и съкращенията, обявени по-рано в Европа и Австралия, и намаляване на броя на изпълнителите, някои от които вече са осъществени. Намаляването на персонала е последното усилие на главния изпълнителен директор Дарън Уудс за ограничаване на разходите и спиране на най-лошата поредица от тримесечни загуби, откакто Exxon придоби Mobil Corp през 1999 г.

„Тези действия ще подобрят дългосрочната конкурентоспособност на компанията и ще гарантират, че тя ще премине през настоящите безпрецедентни пазарни условия“, пише в изявление на компанията от четвъртък.

"Exxon ще намали работната си сила с около 14 000 души, разделени между служители и изпълнители", заяви говорителят Кейси Нортън по имейл.

Конкурентите на Exxon също съкращават хиляди работни места в отговор на предизвикания от спада на търсенето, предизвикан от пандемията. BP планира да съкрати 10 000 работни места, Royal Dutch Shell ще съкрати до 9000 служители, а Chevron Corp. обяви около 6000 съкращения.

Към края на 2019 г. работната сила на Exxon възлизаше на около 88 000 души, включително 75 000 вътрешни служители, а останалата част от изпълнители, каза Нортън.

Фактът, че Exxon намалява работната си сила, е знак за отслабеното й финансово състояние в сравнение с предишния й статус като най-голямата компания в индекса S&P 500 преди по-малко от десетилетие.

Спадът тази година беше особено вредоносен, тъй като засегна рафинирането, кето обикновено е буфер по време на ниски цени на петрола, и защото настъпи в момент, когато Exxon вече бе увеличила заемите си, за да финансира голяма програма за разширяване. Компанията беше принудена да се оттегли от тези планове през април, като намали капиталовите разходи с 10 млрд. долара и забави или намали мащаба на повечето си големи проекти.