JPMorgan: Изберете корпоративния дълг пред акциите в краткосрочен план

Според стратезите на JPMorgan победа на Доналд Тръмп на изборите може да бъде от полза за американските акции и долара, като същевременно възпрепятства азиатските активи

10:57 | 28 октомври 2020
Обновен: 10:57 | 28 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Инвеститорите трябва да се съсредоточат повече върху корпоративните облигации, отколкото върху акциите в близко бъдеще, предвид скорошното възраждане на пандемията и политическата несигурност в САЩ, смятат от JPMorgan Asset Management, цитирани от Bloomberg.

Има „място за по-голяма консолидация в световните акции“, пише в бележка Тай Хуей, главният пазарен стратег за Азия на мениджъра на активи. И докато корпоративният дълг на САЩ, даващ особено висока възвръщаемост, и дългът на развиващите се пазари имат положителна корелация с акциите, те продължават да се възползват от „ултра разхлабената“ парична политика нацентрални банки от развитите пазари, добави той.

Тазгодишното рали на световните акции се забавя от септември насам заради несигурността около президентските избори в САЩ и възраждането на коронавируса в Америка и някои от европейските градове. Индексът MSCI All Country World все още не се е възстановил от 3,4-процентовия спад през миналия месец.

Показателят за американските високодоходни облигации се е повишил с около 1,8% от началото на годината, след като отчете първия си месечен спад след шест месеца на ръст през септември. „Джънк“ облигациите, които се сринаха, когато пандемията за пръв път се появи на пазарите, предоставиха на инвеститорите възвръщаемост от около 27% от най-ниските си нива през март.

Междувременно доларовите облигации на развиващите се пазари, включително държавни и корпоративни, са нараснали с 2,5% на годишна база, след като преминаха през рали, повишавайки се с малко над 18% от март насам.

Докато резултатите от изборите в САЩ ще донесат известна сигурност на пазарите, инвеститорите трябва да търсят „възможности за добавяне към диверсифициран портфейл от акции в очакване на по-всеобхватно глобално възстановяване през 2021 г.“, каза стратегът.

Според стратезите на JPMorgan изненадваща победа на президента Доналд Тръмп на изборите през следващата седмица може да бъде от полза за американските акции и долара, като същевременно възпрепятства азиатските активи.

Тази прогноза се основава на пазарните движения, след като Тръмп неочаквано спечели гласуването през 2016 г.

Стратегите  заявиха, че е разумно да се очаква отзвук, подобен на този от преди четири години, ако Тръмп спечели, като благоприятна пазарна реакция за американските акции в сравнение с акции извън САЩ и по-голям спад в азиатските валути и азиатските акции. Те също така виждат потенциал за покачване на доларовия индекс, който показва силата на зелените пари спрямо кошница от конкурентни валути.

Акциите в

Акциите в САЩ поскъпнаха, а азиатските такива поевтиняха след победата на Тръмп през 2016 г. Графика: Bloomberg

 „Азиатските активи вероятно ще бъдат чувствителни към продължаващото президентство на Тръмп, тъй като това вероятно би означавало допълнителен конфликт между САЩ и Китай относно търговията, технологиите и инвестициите“, пишат стратезите.

Докато анкетите и пазарните прогнози дават предимството на Байдън, анализаторите също помнят как Тръмп шокира много специалисти и пазари, побеждавайки Хилари Клинтън през 2016 г. Някои инвеститори сега очакват не само победа на Байдън, но и така наречената „Синя вълна“, при която демократите поемат контрола над Сената, като същевременно запазват този над Камарата на представителите.

Други активи може да се разграничат от моделите, наблюдавани през 2016 г., например златото, смятат от JPMorgan.

Възможно е да има „известен натиск за по-нататъшно засилване“ и увеличаване на доходността на 10-годишните облигации, макар и не със същия мащаб от преди четири години, когато пазарите започнаха да оценяват възможността за значително намаляване на данъците, казват стратезите.