ЕЦБ попита за проблемите от паричната й политика и получи отговори

Събитието ECB Listens, проведено в страда, е част от стратегическия преглед на институцията

17:28 | 21 октомври 2020
Обновен: 17:29 | 21 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка бе изправена пред призиви за по-демократична отчетност, по-строги действия по отношение на изменението на климата и нови стимули, които пряко да помагат на служителите, вместо да повишават цените на активите, предава Bloomberg.

В събитието ECB Listens (ЕЦБ слуша), което е част от стратегическия преглед на институцията, профсъюзите, екоактивисти и социалните групи призоваха централните банкери да бъдат по-внимателни към страничните ефекти на своите политики.

Признавайки, че сесията отворя вратата за огромни въпроси, управителят Кристин Лагард отбеляза „нестандартните въпроси“, които не винаги са на първо място в дневния ред на ЕЦБ.

„Вашите коментари и възгледи не са непременно позитивни, а някои от тях са малко встрани от пътя и в много отношения са извън рамката. Но това е красотата на това упражнение“, каза Лагард.

Събитието в сряда, което се проведе, след като протестиращите срещу изменението на климата пред централата на ЕЦБ във Франкфурт изгориха модел на планетата, бе включено в широкообхватен преглед, стартиран малко след началото на ръководството на Лагард.

ЕЦБ не успя да постигне целта си за инфлацията въпреки стимулите на стойност трилиони евро и прегледа има за цел да проучи как централната банка трябва да се справи с радикалните икономически промени от последния подобен през 2003 г.

Адам Паулоф от Грийнпийс призова централната банка да се откаже от нейния принцип на неутралност, при което покупките на облигации отразяват структурата на пазара, като спомагат за намаляване на разходите за финансиране на големи замърсители.

Подобни покупки „улесняват увреждането на климата и околната среда дори повече, отколкото преди,“ каза Хенри Евистън от Световния фонд за природата.

Лагард, от своя страна, каза, че разглеждането на проблемите на околната среда е „приоритет“.

Други участници в дискусията твърдят, че ЕЦБ „умишлено предпочита краткосрочната финансова подкрепа за банките и правителствата пред защитата на спестителите“. Това мнение беше изразено от Гийом Праче, управляващ директор на неправителствената организация Better Finance.

"Това е не само социален и икономически въпрос", но и "демократичен въпрос", каза той. Според него финансовите репресии жертват средата класа, а тя е основният стълб на демокрацията.

Волфганг Кун от Shareaction заяви, че действията на ЕЦБ са изкривили пазарите и обществеността губи вяра в институцията.

„Вярваме, че доверието в ЕЦБ е заложено на карта. Не от хората, които разглеждат 5-годишните инфлационни суапове или залагат на хармонизирани индекси на потребителските цени, а от хората, които виждат, че стойността на парите им ерозира от годините на борба с инфлацията", обясни Кун.

Главният икономист на институцията Филип Лейн започна събитието, като обеща ЕЦБ да търси идеалната среда между твърде високия и твърде слабия растеж на цените.

„Знаем, че липсата на ценова стабилност вреди. Идеалната среда според нас е ниска инфлация, но с достатъчно значителен буфер над нулата, за да сме сигурни, че няма да изпаднем в дефлация“, коментира главният икономист. 

Друг повдигнат въпрос бе отчетността и прозрачността. В отговор Лагард обяви, че ЕЦБ ще разкрие нови процедури за подаване на сигнали. Те „наистина ще поставят институцията наравно с тези, които приемат сериозно отговорността, прозрачността и отчетността“, каза тя.

Все пак Ларад отбеляза, че прегледът на стратегията, който ще приключи около средата на следващата година, не може да успокои всички притеснения.

„Искаме да чуем всички. Това не означава, че всички вие ще бъдете доволни от резултата, защото той може да се различава от това, което имате предвид“, каза Лагард.