Армения и Азербайджан си размениха нови обвинения минути след примирието

Двете страни се споразумяха за примирие, което да започне от неделя в полунощ местно време

12:14 | 18 октомври 2020
Обновен: 12:21 | 18 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: BULENT KILIC/Bloomberg
Снимка: BULENT KILIC/Bloomberg

Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно в нарушаване на споразумението за прекратяване на огъня в спорния регион Нагорни Карабах, съобщава BBC.

Двете страни се споразумяха за примирие, което да започне от неделя в полунощ местно време.

Говорителят на арменското министерство на отбраната обаче заяви, че Азербайджан е нарушил споразумението само след четири минути по-късно, изстрелвайки артилерийски снаряди и ракети.

Междувременно Азербайджан заяви, че Армения е нарушила примирието.

Двете страни подписаха примирие с подкрепата на Русия в събота, но сблъсъците между тях продължават въпреки това.

Боевете започнаха през миналия месец за територия, която е международно призната като част от Азербайджан, но управлявана от етнически арменци. Жертвите вече са стотици.

Това е най-тежката проява на насилие в региона след шестгодишната война за територии, приключила с примирие през 1994 г.

Какво е последното споразумение?

И двете страни потвърдиха хуманитарното примирие, като бяха предоставени малко други подробности.

Външното министерство на Азербайджан заяви, че решението е базирано на изявления на президентите на САЩ, Франция и Русия, представляващи Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа - орган, създаден през 1992 г. и председателстван от трите страни за посредничество в конфликта в Нагорни Карабах.

Говорителят на външното министерство на Армения изрази същата позиция, като добави, че приветства усилията за “прекратяване на огъня и деескалация на напрежението” в конфликтната зона.

Руският външен министър Сергей Лавров говори с колегите си от двете страни в събота, като заяви, че е необходимо “стриктно следване” на по-ранното споразумение.

Френският президент Еманюел Макрон се съгласи с него и добави, че Париж ще “следи отблизо” прекратяването на огъня.