НАТО предупреди Турция относно тестовете на руските C-400

Алиансът призова Анкара да избере друга отбранителна система

17:01 | 17 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

НАТО критикува възможността Турция да тества руските C-400 и засили призивите си към Анкара да избере друга отбранителна система, съобщава Bloomberg.

“Който и да е тест на C-400 от Турция - в случай, че бъде потвърден, ще бъде непростим”, заяви Алиансът в изявление в събота. “Важно е Турция да продължи да работи с нашите съюзници за алтернативни решения”, се казва още в съобщението на НАТО.

В петък Министерството на отбраната на САЩ заяви, че е запознато с възможността Турция да тества руските C-400. “Ако е вярно, министерството строго осъжда теста”, написа говорителят на Пентагона Джонатан Хофман в Twitter.

Миналата седмица Турция публикува официално предупреждение за четиридневно военно учение по бреговете на страната на Черно море, което трябваше да продължи до 16 октомври.

Съобщението стана факт, след като запознати източници посочиха, че Турция планира да проведе цялостни тестове на своите C-400 в рамките на същия период. Министерството на отбраната на страната отказа да коментира дали учението и тестовете са свързани.

Турция обтегна отношенията си с партньорите си в НАТО, след като поръча военни технологии от Русия, чиито действия в региона на Източна Европа през последните години накараха Алианса да засили присъствието си.

Турция е една от най-старите членки на НАТО и има втората по големина армия в Алианса след САЩ. Придобиването на C-400 засили перспективите за възможни санкции от страна на Вашингтон, тъй като системата може да се използва за разузнаване на военната техника на НАТО.

"Системата може да представлява риск за съюзническите самолети и може да повлияе на отношенията между партньорите в НАТО", заявиха от Алианса в събота. “Това е национално решение, но C-400 не могат да бъдат интегрирани системата за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО”, се добавя в изявлението.