Турция получи първата партида от доставките на C-400

Руски самолет с части се е приземил във военновъздушна база край турската столица

12:44 | 12 юли 2019
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Турските власти съобщиха, че страната е получила в петък първата голяма партида от доставките на руските противоракетни системи С-400, чиято покупка предизвика вълна от недоволство и заплахи за санкции от САЩ.

Руски самолет с части се е приземил във военновъздушна база край турската столица, съобщиха от военното ръководство в Анкара, цитирани от Bloomberg.

Вашингтон заплаши да накаже Анкара заради покупката, която според американската администрация може да се окаже риск за отбраната на НАТО, част от която е Турция. Според САЩ руските противоракетни системи са проектирани за сваляне на самолети на Алианса и биха могли да събират ключова информация за американските изтребители F-35, каквито Турция иска да закупи от Вашингтон.

В опит да разубеди Турция от покупката на С-400 американските власти заявиха миналия месец, че ограничават турското участие в програмата F-35, в която турски производители отговарят за производството на части от самолетите.

Според Анкара покупката на противоракетните системи от Русия е необходима, тъй като съюзниците в НАТО, включително САЩ, не са успели да отговорят на отбранителните нужди на Турция, изпълнявайки условията на правителството в страната.

Вижте повече на Investor.bg.