Икономическото възстановяване в Китай движи ръста в цените на акциите

Очакванията са акциите в азиатската страна да поскъпнат допълнително до края на 2020 г.

16:30 | 5 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Бързото икономическо възстановяване от коронавирусната пандемия в Китай предизвика рали на пазарите през това лято. Още ръстове са вероятни, тъй като възстановяването на страната набира инерция, пише The Wall Street Journal. 

В началото на юли индексът Shanghai Composite се повиши с близо 17% за по-малко от две седмици. Бенчмаркът изтри някои от тези ръстове, но е отбелязва повишение от 5,5% за годината. 

Китайските акции се представят по-добре от американските през по-голямата част от тази година. Коронавирусът започна да се разпространява от Ухан в края на 2019 г., а китайските власти по-късно въведоха строги ограничения, включително забрани за пътуване и мерки за карантина, за да преустановят разпространението на заразата. 

След исторически спад през първото тримесечие икономиката на Китай нарасна с 3,2% през второто, а компаниите, включително индустриални производители и търговци на дребно, отчетоха възстановяване на глобалното и вътрешно търсене. Международният валутен фонд заяви, че очаква БВП на Китай да се повиши с един процент за годината, докато прогнозите за глобалния растеж са за спад от 4,9%. 

Индексът CSI 300 се повишава с 12% от началото на годината, докато S&P 500 отбелязва 3,6-процентен ръст. Някои анализатори и големи инвеститори очакват китайските акции да продължат да поскъпват през идните месеци. 

"Изходът от президентските избори в САЩ не е от значение за повечето китайски компании, чието притежание и операции са предимно местни", посочва експерт на Nomura. Относително затворената природа на китайските пазари може също да се види и в голямата ценова разлика при акциите на компаниите, които са листнати в континентален Китай и в Хонконг. 

Темпът на възстановяване в Китай може да бъде помрачен от влошаващото се разпространение на пандемията в много страни, което би могло да натежи на търсенето на китайски продукти и износ. Броят на жертвите на пандемията в глобален мащаб премина един милион на 28 септември, сочат данни на университета “Джон Хопкинс”. Близо 35 милиона бяха потвърдените случаи на заразени с Covid-19 по света към неделя. Китай съобщи за около 85 хиляди случаи на заразени от началото на пандемията, включително около 4600 смъртни случаи. 

Наличността на ваксина също ще е от решаващо значение за възможността на икономиките да се възстановяват, което оказва влияние на китайския износен сектор. Около 170 ваксини срещу Covid-19 се развиват в глобален мащаб, според данни на Световната здравна огранизация, като няколко са във финален етап от изпитванията. 

Междувременно Credit Suisse прогнозира бъдещи ръстове за CSI 300, като посочи, че индексът може да достигне ниво от 5500 пункта до края на годината. Това ще е близо 20-прцентен ръст спрямо нивото на показателя към момента и 35% ръст за годината. За последно индексът премина границата от 500 пункта през юни 2015 г. преди историческия крах на пазара, последвал малко по-късно същата година.