Лагард: Струва си да разгледаме стратегията на Фед относно инфлацията

По-рано тази година централната банка на САЩ заяви, че ще даде пространство за ускоряване на инфлацията над целта от 2%

14:44 | 30 септември 2020
Обновен: 15:02 | 30 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Hayoung Jeon - Pool/Getty Images
Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Hayoung Jeon - Pool/Getty Images

Струва си да се разгледа стратегията на Федералния резерв, която позволява инфлацията временно да се ускори над целта на институцията, заяви гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард, цитирана от Bloomberg.

„Ако е правоподобна, тази стратегия може да укрепи капацитета на паричната политика за стабилизиране на икономиката“, заяви Лагард в рамките на конференция във Франкфурт в сряда. „Това е така, защото обещанието за превишаване на инфлацията повишава инфлационните очаквания и следователно намалява реалните лихвени проценти“, добави тя. 

Коментарът на Лагард е най-силният сигнал до момента, че ЕЦБ ще промените целта си за инфлацията от „под, но близо до 2%“, която не се изпълнява в продължение на години въпреки огромните парични стимули. 

Базираната във Франкфурт централна банка стартира първия си цялостен стратегически преглед от почти две десетилетия насам в края на миналата година, който обаче беше отложен заради коронавирусната пандемия. Той покрива широк набор от теми, включително целта за инфлацията, климатичните промени и дигитализацията. 

По-рано тази година Фед постигна споразумение да постави за цел ниво на инфлацията от 2%, като заяви, че ще даде пространство за ускорението ѝ над тези проценти заради по-ранното забавяне. Това предполага, че централната банка вероятно ще запази разхлабената си парична политика за по-дълъг период. 

Гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман, който говори на същото събитие, призова централните банкери да са предпазливи в промяната на стратегията на ЕЦБ и повтори предупрежденията си, че големите покупки на облигации могат да размият линията между монетарната и фискалната политика. 

Ръстът на

Ръстът на потребителските цени е под натиск в еврозоната. Графика: Bloomberg 

Франсоа Вилерой де Галхау, гуверньорът на Френската централна банка, вече сигнализира, че е готов да подкепи ускоряване на инфлацията над целите на ЕЦБ. Финландецът Оли Рен посочи междувременно в сряда, че стратегическият преглед е необходим повече от всякога за централната банка поради забавящата се инфлация и щетите от коронавируса.