Турската лира се срина до ново рекордно дъно спрямо долара

Валутата отслабна с 0,7% спрямо долара, достигайки ниво от 7,55 лири за долар

18:14 | 17 септември 2020
Обновен: 18:15 | 17 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Nicole Tung/Bloomberg
Снимка: Nicole Tung/Bloomberg

Стойността на турската лира се срина до рекордно ниско ниво спрямо долара, след като последните икономически прогнози на Федералния резерв на САЩ засилиха търсенето на активи убежища, съобщава Bloomberg. 

Валутата отслабна с 0,7% спрямо долара, достигайки ниво от 7,55 лири за долар. Турската валута разшири загубите, които регистрира в последните 14 сесии с изключение на една.

Стойността на

Стойността на турската лира се срина до рекордно дъно спрямо долара. Графика: Bloomberg 

Междувременно държавните кредитори в Турция се намесиха, за да забавят спадовете. Те са продали най-малко 500 милиона долара в четвъртък, твърдят запознати източници, пожелали да запазат анонимност. 

Обезценяването на лирата засилва натиска върху централната банка да увеличи лихвените проценти на следващото си заседание, насрочено за 24 септември. На фона на инфлацията, чието годишно ниво е близо до 12%, анализатори сматат, че паричната политика остава твърде разхлабена, за да може да подкрепи лирата. 

Досега обаче централната банка се въздържа от повишаване на основните репо лихви, които са на ниво от 8,25%. Това води до по-високи разходи за заемите, като същевременно ограничава ликвидността.