Какви ще са фазите на възстановяване на световната икономика?

Очаква се четири фази да ни доведат до нормалност през 2023 г.

07:46 | 18 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Когато пандемията от коронавирус обхвана целия свят през март и почти всички страни обявиха извънредно положение, икономиките на много от тях се сринаха по-бързо от всякога. Сега се възстановяват бавно. Вторият най-стар трезор в света германската банка Berenberg Bank определя четири фази, които ще ни доведат до нормалност до 2023 г., пише Кристоф Закман за германското онлайн издание Focus.de.

Когато световната икономика се срина през първото тримесечие на тази година, много експерти все още се надяваха на V-образно възстановяване. Това би означавало кратка пандемия, в края на която компаниите се възстановяват с темпото, с което преди това са отчели загуби.

Днес, шест месеца по-късно, знаем, че пандемията ще бъде с нас още известно време. Съответно икономиката все още не може да се върне на нивата от 2019 г., но ще се възстанови по-бавно, отколкото се срина преди това. Анализаторите от банка Berenberg определят четири фази, в които ще протича самото възстановяване.

Фаза 1: Потреблението отново се увеличава

Първата фаза вече е премината. С бавното отваряне на магазини и предприятия от април потреблението в най-голямата европейска икономика - Германия, отново нарасна. В еврозоната продажбите на дребно вече доближават нивото от началото на тази година, а в САЩ са дори значително по-високи. Това развитие обаче се подкрепя и от големия ръст на онлайн продажбите. Показателно е, че акциите на Amazon и Alibaba отчитат едни от най-големите ръстове в цените си от март насам. 

Фаза 2: Международната търговия набира скорост

Анализаторите от банката предполагат, че продажбите на дребно ще останат на сегашното ниво през следващите месеци и ще нараснат или спаднат леко в зависимост от броя на задържаните и държавните контрамерки.

Това означа, че новият подем трябва да дойде от различна област. Експертите прогнозират възстановяване на международната търговия през останалата част от годината. Към момента производствената дейност по света все още не е в съответствие с търсенето от страна на потребителите. Поради предпазливост много търговци на дребно са поръчали по-малко стоки, отколкото през предходната година и в момента намаляват наличностите си. Това трябва да се промени, ако търсенето остане същото. Тогава глобалното производство отново ще се ускори, а заедно с него - и търговията. 

Фаза 3: Възвръщаемост на инвестициите

Едва когато потреблението и производството се възстановят до предкризните си нива, тогава инвеститорите и компаниите ще инвестират отново в голям мащаб. Berenberg Bank счита, че това ще бъде така само ако рискът от нова вълна от пандемии е нисък - т.е. най-рано през следващата година.

Началото трябва да бъде поставено от компании, преживели кризата през 2020 г. без големи щети или дългове и съответно разполагащи с необходимите резерви за инвестиции. В САЩ, например, в момента това биха били технологични гиганти като Apple, Amazon и Microsoft.

Анализаторите виждат и нова роля на държавата като част от третата фаза на възстановяване. Докато икономическите стимули за овладяване на кризата тази година са насочени главно към осигуряване на финансовото оцеляване на компании и частни лица, правителствата също ще могат да се фокусират отново върху инвестициите от следващата година.

Фаза 4: Икономиката надхвърля нивото отпреди кризата

Последната фаза, връщането към нормалното, ще настъпи по различно време във всяка държава. За САЩ, Германия, Франция и много други страни в еврозоната анализаторите от Berenberg Bank, очакват това да се случи още през пролетта на 2022 г. благодарение на икономическите стимули.

Еврозоната като цяло не би следвало да достигне нивата отпреди кризата до лятото на 2022 г., тъй като някои страни като Италия, която бе силно засегната от коронавируса, ще се възстановят много по-бавно. На Великобритания, за която от банката не прогнозират връщане към нормалното до 2023 г., този процес ще отнеме още повече време.

Фазата след коронавируса вероятно ще се характеризира с умерен растеж във всички страни. От Berenberg Bank също така прогнозират, без да се ангажират с конкретни числа, че програмите с колосални стимули ще доведат до малко по-висока инфлация.