АЦБ запази непроменена политиката си и сигнализира за възможно понижаване на лихвите под нулата

Институцията ще започне „структуриран ангажимент“ с британските банкови регулатори за това как може да приложи отрицателни лихви

15:31 | 17 септември 2020
Обновен: 15:36 | 17 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Английската централна банка обяви, че запазва водещата си лихва на рекордно ниското равнище от 0,1 на сто и не променя размера на програмата си за изкупуване на облигации на стойност 745 млрд. британски лири, съобщава Investor.bg.

В същото време тя даде най-ясния сигнал, че може да помисли за намаляване на лихвените проценти под нулата за първи път в историята си, тъй като икономиката се готви за период на необичайна несигурност. Паундът се обезцени леко слред решението. На фона на редица заплахи за перспективите, които се очертават, BOE ще започне „структуриран ангажимент“ с британските банкови регулатори за това как може да приложи отрицателни лихви. 

От банката заявиха, че британската икономика се представя по-добре от очакванията, но Комисията за парична политика е имала заседание на тема как биха били въведени отрицателни лихви, ако това се наложи.

Въпреки че централните банкери и преди това бяха заявявали, че разглеждат възможността за подобен ход, а гуверньорът Андрю Бейли не го изключи, сегашните коментари надхвърлят досегашните подготовки, коментира Bloomberg.

Запазвайки пакета си от стимули без промяна, от АЦБ посочиха още, че са готови да предприемат допълнителни мерки с оглед на несигурността около растящите нива на заразени с COVID-19, рискът от по-висока безработица и шоковете около Brexit.

"Последните икономически данни от страната бяха малко по-силни от очакванията на Комисията през август, макар че предвид рисковете е неясно доколко те са показателни за бъдещото представяне на икономиката", заявиха от банката.

Комисията ще продължи да следи ситуацията отблизо и е готова да коригира паричната политика при необходимост.