Британската икономика може да пострада повече от очакванията на АЦБ

Проучване на Bloomberg показва контрастът между оптимизма на регулаторните органи и песимизмът на икономистите

12:42 | 17 август 2020
Обновен: 14:32 | 17 август 2020
Автор: Димитър Баларев
Британската икономика може да пострада повече от очакванията на АЦБ

Британската икономика най-вероятно ще е по-малка в края на 2021 г. в сравнение с равнището, отчетено по време на рекордната рецесия от тази година.Това сочи проучване на Bloomberg, което хвърля сянка върху оптимистични прогнози Английската централна банка (АЦБ). 

Данните, базирани на средната оценка на анкетираните през този месец икономисти, показват, че британският БВП ще бъде с 5% под нивата от преди пандемията. Според централната банка обаче икономиката ще се възстанови напълно през този период. 

Именно този контраст подчертава риска централните банкери да подценят вредата, която короновирусът ще нанесе на икономиката в дългосрочен план.

Икономистите са

Към момента Обединеното кралство се възстановява от рекордна рецесия, тъй като правителството на Борис Джонсън продължава да отпуска противоепидемичните мерки, насърчавайки отварянето на бизнеси. Но предстоящото прекратяване на държавните програми за подпомагане разширява спектъра на потенциална масова безработица и вълна от фалирали бизнеси.

Страховете покрай нова вълна на Covid-19  и рискът от твърд Brexit са сред допълните фактори, които ще окажат влияние върху отказа на британския финансов министър Руши Сунак да удължи държавната помощ след октомври.

Анкетата на Bloomberg показва още, че производството може да продължи темповете на настигане до края на 2022 г., но само ако икономиката запази растежа си през следващата година. Това повдига съмнения дали фискалният регулатор на Острова не е прекалено оптимистичен относно темповете на възстановяване, тъй като дори и минимален срив може да доведе до нови държавни заеми.

Британският БВП

Прогнозите на Английската централна банка попаднаха под внимателен преглед по-рано този месец, след като икономисти и инвеститори определиха краткосрочната оценка на икономиката от 6-ти август като изненадващо оптимистична. Проучването на Bloomberg очаква Английската централна банка да задържи основната си ставка на 0,1%, но същевременно да добави 50 млрд. паунда (65.6 млрд щ.д.) към програмата си закупуване на активи до декември.  

Проучването е проведено в период от 7-ми до 13-ти август, когато стана ясно, че британската икономика се свила с 20.4% през второто тримесечие – най-големия спад сред развитите индустриални страни. От март месец насам около 750 хиляди души са напуснали трудовия пазар.

Кризата с работни места във Великобритания се задълбочава, тъй като заетостта намалява най-много след 2009 г.

Безработицата е напът да достигне своя връх от 8,1% през четвъртото тримесечие, което е над нивото от 7,5%, предвидено от централната банка, а БВП се очаква да нарасне с едва 6,4% през 2021 г., след като се сви почти 10% през тази година.