Започна делото срещу дългогодишния сътрудник на Карлос Гон

Грег Кели, бившият търговски директор на Nissan, пледира невинен по обвиненията в съучастие в измама

14:21 | 15 септември 2020
Обновен: 14:32 | 15 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Грег Кели (вляво). Снимка: Bloomberg
Грег Кели (вляво). Снимка: Bloomberg

Грег Кели, бившият член на Съвета на директорите на Nissan, обвинен за съучастие в измама за прикриване на обещетения, заедно с бившия изпълнителен директор Карлос Гон, пледира невинен след началото на делото срещу него в Токио, съобщава The Wall Street Journal.

"Отричам обвиненията", заяви Грег Кели пред панела, съставен от трима съдии в токийския окръжен съд. "Не съм бил замесен в криминална конспирация", добави той.

Японската прокуратура обявинява Карлос Гон, Грег Кели и ръководството на Nissan в умишлено подценяване на размера на одобрени обещетения към Гон с 9,2 млрд. йени (87 млн. долара) във финансовите отчети в период от осем години до 2018 г.  

Представител на Nissan, седящ до Кели, пледира виновен от името на компанията, заявявайки, че обвиненията на прокурорите са състоятелни. 

Карлос Гон.

Карлос Гон. Снимка: Bloomberg

Делото започва почти две години след ареста на Гон и Кели в Токио. Карлос Гон, който избяга в Ливан през миналия декември, не присъстваше на съдебното заседание. Въпреки това се очаква да се стигне до някаква форма на съдебно решение срещу бившия ръководител на Nissan, който беше считан за "герой" в Япония заради успешното възраждане на японския автомобилен концерн под неговото управление. 

Грег Кели защити бившият си шеф във встъпителната реч, прочетена в съда. По неговите думи Гон е изключителен изпълнителен директор, който помогна на Nissan да възвърне своите печалби и ускори растежа с бързи темпове, имайки предвид факта, че компанията беше почти изпаднала в несъстоятелност през на 90-те години на миналия век. 

Кели призна, че е разглежал различни варианти как да се плати повече на Гон, но всички те са били изцяло законосъобразни. 

Очаква се делото да продължи около десет месеца, като до присъда може да се стине най-рано през есента догодина. 

Грег Кели, който навърши 64 години днес, е амеркански адвокат и дългогодишен помощник на Гон, докато той управляваше Nissan. По време на ареста му Кели беше пред пенсиониране и живееше в Тенеси. Кели заемаше позиция на представителен директор, което на база на японското закондателство означава, че му дава правото да сключва договори от името на компанията. 

В съда във вторник прокурорите изложиха подробно своите обвнения, че Гон е търсил начини да скрие част от обезщетението си от началото на 2010 г., за да избегне обществено недоволство. Преди десет години Япония започна да изисква деклариране на обезщетения в размер на над един милион долара във финансовите отчети на компаниите.

Прокурорите заявиха, че  Гон и Кели са се уговорили да плащат част от обещетенията на Гон всяка година след пенсионирането му и че това перо не фигурира, както би следвало, във финансовите отчети.

Подобно неправилното деклариране на обещетения и липсата на информация покрай тях, включително обезщетения, които са одобрени през дадена година, но все още не са изплатени, е престъпление по японското законодателство с наказание до 10 години затвор.

Кели заяви пред съда, че всяко обезщетение, което щеше да получи Гон след пенсионирането му, изисква значителни услуги и ангажименти от негова страна, като например споразумение за въздържане от конкуренция. „Винаги съм се консултирал с вътрешните и външни адвокати на Nissan“, когато обсъждахме подобни планове, коментира Кели.

Всички страни по делото са единодушни, че Гон никога всъщност не е получавал парите, за които е обвинен, че не е докладвал. Но прокурор заяви пред съда, че ръководителите на Nissan, включително Кели, са провеждали дискусии относно бъдещото заплащане на Гон с предпоставката, че той със сигурност ще получи плащанията.

Отделно срещу Гон  съществуват няколко наказателни производства за злоупотреба с доверието на Nissan, пренасочвайки средства на компанията към хора, които са му помагали с личните финанси. Бившият ръководител в изгнание отрича всички обвинения.