Карлос Гон: Nissan ще фалира до 2022 г.

Изказването на бившия изпълнителен директор на компанията е от миналата година, но едва сега илиза излизa на бял свят

12:10 | 22 януари 2020
Карлос Гон. Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg
Карлос Гон. Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg

Nissan Motor ще фалира в рамките на 2-3 години. Това е казал бившият изпълнителен директор на японския производител на автомобили по време на над 10-часови разговори с адвокат през миналата година, преди той да избяга от Япония в Ливан, съобщава Bloomberg.

“Той ми каза, че Nissan вероятно ще фалира в рамките на две до три години“, посочи Нобуа Гохара, който е и бивш прокурор. Той даде пресконференция в сряда в Токио, на която е разказал за разговорите си с Гон.

Карлос Гон обаче не се е аргументирал поради какви причини според него Nissan би изпаднал в затруднение. Говорител на компанията е отказал коментар.

Nissan е засегнат от намаляването на продажбите на автомобили в Китай и Европа, което го накара да намали прогнозите си за за печалбата и продажбите за фискалната година, приключваща на 31 март, и заяви, че ще съкрати 12 500 работни места в световен мащаб.

Гохара обясни, че се е срещал и интервюирал Гон пет пъти за два месеца, точно преди той да избяга, за книга, която той е планирал да издаде, което обаче сега няма да се случи.

Адвокатът заяви още, че има разрешение от Гон да разкрие подробности от техните разговори. Гохара редовно коментира въпроси, свързани с японската правосъдна система в своя блог и телевизионни изяви. След ареста на Гон той критикува правосъдната система в страната.

Бягството на Гон в Ливан, където той има гражданство, не е случайно, тъй като страната също така няма споразумение за екстрадиция с Япония. Според 65-годишния Гон той е жертва на конспирация между ръководителите на Nissan, прокуратурата и представители на властта в Токио, които искат да спрат задълбочаването на съюза с Renault.

В Токио той очакваше провеждането на дело по обвинения във финансови престъпления, включително използването на корпоративни финанси за лични цели – обвинения, които Гон отхвърля.