Nissan: Ще продължим да работим заедно с Renault

Така японската компания опроверга появилата се информация, че се обсъжда прекратяване на партньорството

13:15 | 14 януари 2020
Снимка: Akio Kon/Bloomberg
Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Японският автомобилен производител Nissan обяви, че не планира да развали обединението с френския партньор Renault, което бе разтърсено от драматичното бягство на бившия председател на съюза Карлос Гон от Япония, съобщава Bloomberg.

“Алиансът е източникът за конкурентоспособност на Nissan”, отбелязва ръководството на базираната в Йокохама компания в официална позиция. По-рано се появиха публикации, че директорите на Nissan обсъждат варианта за оттегляне от партньорството. „Nissan ще продължава да се стреми да доставя печеливши резултати за всички участници в алианса“, пише още в позицията на японската група.

Бъдещето на обединението, което беше формирано преди 2 десетилетия, е под въпрос през последната година, откакто бе арестуван Гон. Той бе задържан през ноември 2018 г. по обвинения във финансова злоупотреба. Гон имаше ключова роля в поддържането на съюза Renault-Nissan.

През последната година двете автомобилни компании изпитват финансови затруднения. За 2019 г. акциите на Renault и Nissan са най-слабо представящите се спрямо тези на големите автопроизводители. Компаниите се намират в трудна ситуация, докато останалите играчи в бранша се насочват към различни партньорства заради високите разходи за прехода към производство на електрически и автономни превозни средства.

„През ноември бордът на директорите на Renault-Nissan се споразумя да работи за значителното подобряване на оперативната ефективност, от което ще спечелят членуващите в съюза компании. Споразумението включва и засилването на приноса на партньорството към стратегическите планове на всяка компания и нейната печалба“, се допълва в съобщението на Nissan.