В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Невероятният път на Карлос Гон - от корпоративна рок звезда до бягство в Ливан

Димитър Баларев, Bloomberg TV Bulgaria, В развитие, 10.01.2020

15:38 | 10 януари 2020
Димитър Беларев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Беларев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Карлос Гон става корпоративна рок звезда, след като успява да спаси Nissan в Япония. Той е първият чужденец, който го прави. Това каза Димитър Баларев, международен редактор на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

Животът на автомобилния магнат е невероятен, миналото му е блестящо, избягалият от Япония бивш председател на борда на директорите на Renault-Nissan в момента се намира в Ливан. 

"Роден в Бразилия, семейството му се премества в Ливан и след това в Париж, където учи в елитни училища. Започва работа в Michelin. Още от производствения етаж на Michelin, забелязват таланта му и той се изкачва. Това е семейна компания и няма как да продължи повече. След това започва работа в Renault, където също се изкачва бързо. След Renault идва Nissan. В края на 90-те Nissan е почти банкрутирала компания", разказва за пътя на Гон редакторът.  

"Той става символ на чуждото влияние в корпоративна Япония. Показва се често по телевизията, има комикси за него", казва журналистът. 

"Заплащането му обаче е по-ниско от това в САЩ - в Япония на година той получава средно по 17 милиона долара, докато в САЩ изпълнителният директор на General Motors получава 27 млн. долара". 

"Той измисля схема да получава двойно заплащане чрез разсрочени пенсионни фондове и това става повод за неговото първо обвинение. Преди това продажбите на Nissan започват да намаляват през 2017 г. И тогава японската консервативна корпоративна общност започва да се страхува, че Renault ще завземе Nissan", каза Беларев. 

Второто му обвинение е за присвояване на средства - основал е филиал на Nissan в Оман и оттам са минали 5 млн. долара, посочи редакторът.

Неизвестно остава как е успял да стигне от къщата, в която е под домашен арест, до жп гарата в Токио, за да стигне до Осака. От там хваща такси до летището и оттам в куфар за музикален инструмент лети до Истанбул. Влиза легално в Ливан. Цената на полета е 350 хил. долара, каза журналистът.

Целия разговор гледайте във видеото