Карлос Гон с първа медийна изява след бягството си от Япония*

Бившият шеф на Nissan заяви, че се е чувствал заложник на страна, на която е служил 17 години

16:35 | 8 януари 2020
Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg
Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg

За първи път след драмитичното си бягство от Япония в Ливан, Карлос Гон даде пресконференция, по време, на която заяви, че е невинен по обвиненията за финансови престъпления, които бяха заведени срещу него в Токио, съобщава The Wall Street Journal.

Той допълни, че очаква с нетърпение да разкрие подробности за несправедливото отношение към него, от страна на японската страна.

В тъмен костюм и червена вратовръзка, бившият председател на Nissan коментира, че през 2018 г. японските власти са го „откъснали брутално“ от собствения му свят.

Според него обвиненията са неоснователни и са в резултат на безскрупулни и отмъстителни лица, работещи в автомобилния производител Nissan.

„Чувствах се, че съм заложник на страна, на която съм служил 17 години“, заяви Гон, цитиран от Bloomberg. 

Гон посочи имената на бившия изпълнителен директор на Nissan Хирото Саикава, както и на Хитоши Кавагучи и Масаказу Тойода като участници в заговора срещу него. Саикава, който стана заместник на Гон, загуби новия си пост година по-късно заради скандал, свързан със свръхкомпенсации.

Карлос Гон отдавна твърди, че японската правосъдна система, в следствие, на която 99% от обвиняемите биват осъдени, е настроена срещу него. На пресконференцията той специално обвини японските прокурори в заплахи насочени към него, с цел да направи пълни самопризнания за финансовите измами.

„Изпитание, пред което се изправих през последните 14 месеца беше резултат от оркестрирана кампания, оглавявана от шепа безскрупулни, отмъстителни личности в Nissan и в адвокатската кантора Latham & Watkins, с подкрепата на прокуратурата в Токио“, заяви Гон.

Гон помогна да изведе Nissan от ръба на фалита преди две десетилетия след спасяването му от Renault. Това дори го превърна в герой в Япония за известно време. Тъй като съюзът между Renault и Nissan просперира, то обединението с Mitsubishi Motors през 2016 г., направи Гон незаменим човек в центъра на това голямо партньорство. И все пак неговите възнаграждения доведоха до постоянни критики от страна на Япония и Франция.

В Ливан, където Гон е израснал и има гражданство, той е високо ценен за своите бизнес успехи. Малко след ареста си в Токио през 2018 г. в столицата Бейрут се появи билборд с надпис: „Всички сме Карлос Гон.“

От компанията Nissan отричат ареста на Гон да е в резултат на преврат, като допълват, че се е стигнало до уволнението и задържането му под стража в следствие на неправомерните действия на бизнесмена.

Обвиненията срещу него са за финансови престъпления, включително и за укриване на десетки милиони долари.

След ареста на бившия си председател, автомобилният концерн Nissan се сблъсква с различни предизвикателства, отчитайки спад в продажбите и печалбата. Конфликтът доведе до уволнението на няколко изпълнителни директори, както и до влошаване на отношенията на автомобилната компания с дългогодишния й партньор Renault.

Измина година, откакто Гон направи първите си публични изявления след ареста си в края на 2018 г. В реч пред японски съд той представи кратко опровержение на обвиненията срещу него преди да бъде изпратен обратно в килията му с месеци.

Междувременно японските и турските власти започват вътрешно разследване в двете страни, за да се установят обстоятелствата, при които бившият президент на Nissan е избягал от Токио в Ливан. От своя страна Ливан е получила червена бюлетина от Интерпол за задържането на бившия директор на обединението Renault-Nissan-Mitsubishi. Искането идва от международните служби за сигурност в Ливан. Гон е пристигнал в столицата Бейрут в новогодишната нощ. Червената бюлетина на Интерпол е искане към полицията по целия свят за временно задържане на лице в очакване на екстрадиция или други подобни правни действия. Това по същество не е заповед за арест, а Ливан няма договор за екстрадиция с Япония.

*Информацията е актуализирана към 16:47 часа