Пандемията внесе разделение в перспективите за развиващите се пазари

Рейтинговата агенция повиши очакванията си за икономическия растеж в Китай през 2020 г., но ги понижи за Южна Африка и Индия

20:34 | 9 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

През тази седмица бяха публикува прогнози на Fitch Ratings за развиващите се пазари, които допълнително подчертават начина, по който коронавирусната пандемия разделя тези страни между възможностите и рисковете, пише Bloomberg. 

Fitch повиши очакванията си за икономическия растеж в Китай, като понижи прогнозите си за Южна Африка и Индия. Други примери за различията между развиващите се страни могат да бъдат проследени сред широк спектър от икономически и пазарни показатели, включително очакванията за нивата на държавния дълг, възвращаемостта за инвеститорите в облигации и съотношението между броя на заразени в тези страни. 

Fitch повиши

Fitch повиши очакванията си за икономиките на Китай и Бразилия, но ги понижи за Южна Африка и Индия. Графика: Bloomberg 

Влиянието на вируса върху икономическия растеж беше подчертано в последните ревизирани прогнози. Fitch повиши очакванията си за растежа в Китай до 2,7% през тази година спрямо по-ранната прогноза за ръст с 1,2%, позовавайки се на успеха на страната при овладяването на пандемията. Рейтинговата агенция повиши прогнозите си за икономиките на Русия, Бразилия и Турция, въпреки че все още очаква спад и в трите страни. От друга страна, Fitch очаква по-дълбоко понижение на БВП в Индия - в размер на 10,5% спрямо предната прогноза за 5-процентен спад. 

Нивата на

Нивата на дълга нарастват спрямо БВП в развиващите се икономики. Графика: Bloomberg 

Различията могат да бъдат видени и по отношение на нивата на дълга. Moody’s очаква съотношението между държавния дълг и БВП да се повиши до 100% в Южна Африка през следващата година и да достигне почти същото ниво в Бразилия. В същото време прогнозите се запазват за ниво на дълга от около 33% от БВП в Саудитска Арабия и за ниво от малко над 20% от БВП в Русия. 

Облигациите на

Облигациите на някои развиващи се страни носят по-голяма възвращаемост. Графика: Bloomberg 

Представянето на държавните облигации също е различно, тъй като властите в развиващите се страни преминаха към безпрецедентни стимули. Дългът, емитиран в местна валута от Филипините и Румъния, доведе до по-висока възвращаемост, тъй като централните банки намалиха основните лихви.

Възвращаемостта на облигациите на Бразилия и Южна Африка се понижава, тъй като пандемията влоши тяхното вече отслабено финансово здраве. Турските облигации също имат по-ниска възвращаемост на фона на опасенията за ускоряване на инфлацията в страната и слабата лира.  

Covid-19 засегна

Covid-19 засегна по-тежко някои развиващи се страни. Графика: Bloomberg 

Въпреки че методите за преброяване на заразените с коронавирус са доста различни, няма съмнения, че случаите в Латинска Америка са далеч повече от тези в Азия. Страните с най-висок брой на заразени на милион жители към момента са Чили, Перу и Бразилия, показват данни на Bloomberg. На другия край е Виетнам, който има най-ниско ниво на заразени сред развиващите се страни със само 11 случая на един милион жители.