Един от най-големите печеливши от пандемията в САЩ - платформа за търговия за малкия бизнес

Shopify удвоява приходите си през второто тримесечие

17:02 | 8 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка:  Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Пандемията принуди много малки фирми в САЩ най-накрая да отворят онлайн магазини и превърна доставчика на софтуер за електронна търговия Shopify в един от най-големите победители в разклатения сектор на търговия на дребно, пише The Wall Street Journal. 

Милиони малки фирми трябваше да се адаптират към свят, в който онлайн продажбите рязко скочиха до нива, които не се очакваха да бъдат достигнати от години.

Онлайн продажбите в САЩ се увеличават с 37% до 200 млрд. долара през второто тримесечие, сочат данни на Министерството на търговията.

Големи марки като Vera Bradley, Kylie Cosmetics и Allbirds отдавна използват технологията на Shopify, за да продават директно на потребителите. По време на пандемията собствениците на малък бизнес, които се стремят бързо да създадат сайтове за електронна търговия, дадоха тласък на компанията. 

Стойността на Shopify на борсата се е утроила от нивото си през март и струва повече от 13 големи търговци на дребно взети заедно.

Shopify таксува продавачите с месечна такса и взема процент от всяка трансакция на своята платформа. Приходите ѝ почти се удвояват до 714,3 милиона долара през второто тримесечие, тъй като броят на новите магазини, създадени на платформата, се увеличават със 71% в сравнение с предходното тримесечие.

Цената на акциите на компанията почти се утроява спрямо ниските нива през март и скача до над 1000 долара през август. 

Дори след разпродажбата на акциите през миналата седмица, пазарната стойност на Shopify от около 117 млрд. долара е по-голяма от тази eBay и Target взети заедно, въпреки че Shopify осъществява само част от техните продажби. 

Още през октомври 2019 г., почти 15 години след основаването си, Shopify обяви своя милионен търговец на плаформата. Към юли тази година тя има около 1,3 милиона търговци, сочат данни на анализатори от инвестиционната банка Baird.

И други доставчици на технологии започнаха да жънат успех в сегашната среда. Онлайн платформата за продажба на занаятчийски продукти Etsy се превърна във водещо място за купувачи и продавачи на маски за лице от плат, добавяйки 4 милиона нови потребители само през април.

Много дребни търговци също продават чрез Amazon.com, който остава водеща платформа за онлайн пазаруване. Но анализаторът от Baird Колин Себастиан заявява, че конкуренцията за продажба на инструменти, необходими на малкия бизнес, за да работят онлайн, „е изненадващо ограничена, предвид колко големи са пазарните възможности“.