Тръмп: Сърбия и Косово договориха икономическа сделка

Белград продължава да не признава независимостта на Косово

21:08 | 4 септември 2020
Обновен: 21:28 | 4 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Anna Moneymaker/Pool
Снимка: Anna Moneymaker/Pool

Сърбия и Косово се спразумяха за “икономическа нормализация” в стъпка към преустановяването на конфликта между страните, продължаващ две десетилетия, заяви американският президент Доналд Тръмп. Въпреки споразумението, постигнато между Белград и Прищина, Сърбия продължава да не признава независимостта на Косово. 

“Моята администрация предложи нов начин за преодоляване на различията, фокусиран върху създаването на работни места и икономическия растеж”, коментира Тръмп по време на среща с лидерите на двете западнобалкански държави в Белия дом в петък. 

“Смятам, че ще имаме фантастични отношения”, добави той. 

Съветникът на Тръмп по националната сигурност Робърт О'Брайън заяви, че “след като тези икономически отношения нараснат, ще има и политически решения”. 

Балканският спор продължава, след като двете страни водиха война, започнала през 1998 г., а Косово обяви независимост от Сърбия десетилетие по-късно. За момента намирането на решение не изглежда близо, тъй като Белград и Прищина не успяват да постигнат консенсус на масата за преговори. Косово изисква признаване на независимост - ход, към който Сърбия отказва да премине. 

Въпреки че осигуряването на “икономическа нормализация” може да помогне на търговията между двете страни, признаването на независимостта на Косово все още е основен проблем. Той има потенциала да ограничи напредъка във връзките между двете страни, като през 2018 г. стана повод Прищина да въведе 100-процентови мита върху вноса на сръбски стоки в отговор на усилията на страната да попречи на присъединяването на Косово към международни организации, включително ООН. 

САЩ се опитват да установят дали по-добрите икономически взаимоотношения ще доведат до напредък в задънената улица, в която се намират двете страни. 

“Вашата отдаденост да стабилизирате региона и да доведете до мир и просперитет в него е нещо, което ние оценяваме”, заяви сръбският президент Александър Вучич на Тръмп. 

Инициативата на САЩ обаче предизвика недоволството на Европейския съюз, който посредничи между двете балкански страни. Представители на ЕС посочват, че Вашингтон може да търси по-задълбочено споразумение, но че усилията на страната са насочени към бърза дипломатическа победа, а не към разрешаване на конфликта.

Сделка, която нормализира политическите връзки между Сърбия и Косово, е важна за напредъка на двете страни по пътя към членството в ЕС, като те се надяват, че то може да сложи край на десетилетията икономическа изостаналост и изселването на милиони техни граждани в търсене на по-добър живот в по-богатите страни.