Фед: Американската икономика показва напредък, но несигурността продължава

Бизнесът и домакинствата в САЩ продължават да се борят с последиците от пандемията

21:50 | 2 септември 2020
Обновен: 09:23 | 3 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американската икономика показва признаци на напредък, но продължава да се затруднява на фона на продължаващата пандемия, сочи нов доклад на Федералния резерв, цитиран от Bloomberg. 

„Икономическата активност се увеличи в повечето области на страната, но печалбите като цяло бяха умерени и активността остана доста под нивата преди пандемията от Covid-19. Продължаващата несигурност и нестабилност, свързани с пандемията, и нейният отрицателен ефект върху потребителската и бизнес активност, беше тема, отекваща в цялата страна“, заяви централната банка в своята Бежова книга, публикувана в сряда. 

Възстановяването на пазара на труда е неравномерно, сочи докладът.

„Някои области също съобщават за забавяне на растежа на работните места и повишена нестабилност при наемане на работа, особено в сферата на услугите. Нарастват случаите на съкратени работници, тъй като търсенето остава слабо“, се казва в Бежовата книга. 

Докладът, съставен от Федералния резерв на Минеаполис, се основава на неофициална информация, събрана от 12-те регионални клона на централната банка до 24 август.

Бизнесът и домакинствата в САЩ продължават да се борят с последиците от пандемията на коронавируса, която силно намали търсенето, наруши веригите на доставки и повиши безработицата до 14,7% през април. Оттогава пазарът на труда показа силно възстановяване, но безработицата все пак беше над 10% през юли.

Данните на изследователския институт ADP, публикувани по-рано в сряда, показват, че новооткритите работни места в частния сектор са 428 хил. през август, което е доста по-малко от очакванията за над 1 милион.