Предпазливите потребителите са акумулаторът на неравномерния борсов растеж в САЩ

Степента на борсовия подем при най-големите компании e сигнал за спекулативен балон

18:43 | 28 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Гротескно изкривеният характер на рекордния подем при американските акции разкрива много за съвременното човешко поведение и за това, което инвеститорите сега считат за безопасен залог. И двете произтичат от една ключова истина: потребителите ще се откажат от покупката на кола, на нови дрехи за година или две, или ще понесат всякакъв вид трудности преди да се откажат от телефона си, предава Investor.bg, базирайки се на анализ на Кейти Мартин за Financial Times.

Въпреки че широките индекси не го показват, много американски акции са в дълбок спад, отразявайки изключително крехката икономика, която все още е в хватката на пандемията. Пет месеца след като коронавирусът тласна финансовите пазари към ръба на пропастта, акциите на около 100 компании от индекса S&P 500 все още са с около 50 на сто под своите исторически върхове.

Повечето отрасли са в беда. Акциите от енергийния сектор са надолу с една трета спрямо края на февруари, което отразява удара върху цените на петрола. Книжата на финансовите компании поевтиняха с една пета в отговор на понижението на лихвите. Комуналните фирми и фондовете за недвижими имоти не се покачиха много след паническата разпродажбата на рискови активи през март.

И все пак индексът на големите компании S&P 500 достигна рекорден връх миналата седмица, повлечен нагоре от технологичните форми, на които разчитаме най-много, когато се безпокоим да излизаме навън. Ако организираме парти, за да отпразнуваме този исторически пик, то ще се проведе чрез Zoom, чиито акции се утроиха тази година.

Степента на борсовия подем при най-големите компании, които печелят от страха ни относно излизането от карантина, е в мащаб, който обикновено би дал сигнал за спекулативен балон. Amazon поскъпна с над 77% през тази година, заличавайки скромното понижение от 13% до края на март с лекота. Apple нарасна с 65% и миналата седмица стана първата американска компания с пазарна капитализация от 2 трлн. долара. Facebook добави 30 на сто, докато Alphabet (компанията-майка на Google) се покачи с 18 на сто. Microsoft е нагоре с 35%.

Тези числа може да изглеждат като повторение на дотком манията от началото на века. Но тези компании не са стартъпи и възходът не се основава на спекулативни нагласи. Точно обратното. Някои от тези гиганти разполагат с големи поделения за облачни изчисления, но общото между тях е, че потребителите са твърде уплашени, за да напуснат дома си с цел работа, пазаруване или забавление, поне по начина, който приемахме за даденост преди шест месеца; зависими са от информация, за да защитят здравето си и да намерят финансова подкрепа; а и са отегчени до предела. Потребителските технологии в такава среда са на просто приятни, а насъщни.

Целия анализ прочетете в Investor.bg.