Европейският съюз е напът да ускори намаляването на емисиите до 2030 г.

Комисията потвърди, че работи по ново предложение, което ще бъде обявено през септември

17:28 | 27 август 2020
Обновен: 18:06 | 27 август 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз вероятно ще предложи най-амбициозно ускоряване на целта си за емисиите до 2030 г., увеличавайки усилията за намаляване на замърсяването в блока чрез Зелената сделка, съобщава Bloomberg.

Европейската комисия най-вероятно ще се опита да ускори намаляването на замърсяването до 55% в сравнение с нивата от 1990 г. до края на следващото десетилетие, става ясно от информация от двама дипломати, които поискали да не бъдат назовавани, тъй като дискусиите са конфенденциални. Настоящата цел, одобрена през 2014 г., е емисиите да се редуцират с 40 на сто.

Комисията проучва сценарии за увеличаване на целта до между 50% и 55% намаляване на замърсяването като част от Зелената сделка, за да превърне Европа в първия климатично неутрален континент. Очаква се предложението да бъде представено през следващия месец и ще бъде основано на проучване, което ще вземе предвид пандемията от коронавирус.

Зеленото преструктуриране на 27-те държави членки ще засегне редица сфери - от производството на енергия до транспорт, селското стопанство и градоустройството. Ревизирана цел за емисиите в горния край на диапазона се очаква от изследователи и политически ескперти, които подчертават решимостта на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен да засили ролята на Европа като лидер в глобалната борба с изменението на климата.

Регулаторната звено на Европейския съюз потвърди в четвъртък, че работи по изготвяне на предложение през септември, но отказа да коментира спецификата му. По приенцип политиката е да не коментират проектозакони.

Източници на

Настоящата обвързваща цел на блока е 20-процентово намаление на емисиите до края на тази година.

По думите на Питър Вис, старши съветник в Rud Pedersen Public Affairs в Брюксел, преразгледаната цел за 2030 г. би била изключително амбициозна. „Това означава цял набор от нови и амбициозни политики, които трябва да бъдат въведени с рекордна скорост. Това ще доведе до вземане на трудни решения в трудни времена“, добави още той.

Новата цел за 2030 г. ще бъде прибавена като изменение на вече предложения закон, който налага до 2050 г. да се постигне неутралитет по отношение на емисиите. За да влезе в сила, предложението се нуждае от одобрение от Европейския парламент и националните правителства. Преговорите между държавите членки ще се ръководят от Германия, която е председател на ротационното председателство до края на годината.

Планът за значително увеличаване на намаляването на емисиите вероятно ще предизвика напрежение сред държавите членки предвид националните различия в енергийните източници, богатства и индустриална сила.

„Най-големите предизвикателства ще бъдат да се накарат държави като Полша да приемат по-строги климатични цели и мерки“, заяви Бас Ейкхаут, член на Зелената партия в Европейския парламент, който пък от своя страна подкрепя 65-процентово намаление на емисиите до 2030 г.

Европейската комисията поясни, че предложение как да се раздели тежестта на съкращаването на емисиите между държавите членки до 2030 г., ще бъде направено на по-късен етап. Преразглеждане на съответното законодателство в областта на климата, включително и на закон за въглеродния пазар на ЕС, е планирано за юни 2021 г.