Наводненията в Китай причиниха нов удар по веригата за доставка на слънчева енергия

Третият по големина производител на полисилиций затваря фабрика

16:30 | 18 август 2020
Обновен: 18:52 | 18 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Tongwei спира производството в полисилициева фабрика в югозападен Китай заради наводнения. Това е последният удар по веригата за доставка на слънчева енергия, която има рядко увеличение на разходите това лято заради прекъсвания, пише Bloomberg.  

Tongwei, третият по големина производител на полисилиций в света през 2019г., заявява, че не е ясно кога фабриката ще отвори отново и дали има щети.  

Съоръжението може да произвежда 20 000 тона полисилиций годишно, което е около 4% от общата световна продукция миналата година, сочат данни, събрани от BloombergNEF.  

Този ход би могъл допълнително да притисне веригата за доставка на слънчева енергия.  Тя е в рядък период на нарастващи разходи, след като на 19 юли имаше експлозия в полисилициев завод в Синдзян и това прекъсна глобалната доставка на материала, използван като градивен елемент за фотоволтаична енергия. 

Възможно е краткосрочно покачване на цените, обусловено от това събитие“, казва Яли Дзян, анализатор от BloombergNEF. „Но по-нататъшното увеличение на цените може да доведе до забавяне на проекти заради вече високите цени“, добави Дзян.  

Цените на проводящия материал се покачват с 56% от 15 юли, сочат данни на PVInsights. 

Всяко по-нататъшно въздействие върху цените ще зависи от продължителността на прекъсването.  

LONGi Green Energy Technology, най-големият производител на силициеви пластини в света, заяви във вторник, че e подписал петгодишен договор за закупуване на 124 800 тона полисилиций от Asia Silicon. Договорът е на стойност около 9,5 милиарда юана (1,37 милиарда долара) , а подробните изкупни цени ще бъдат обсъждани на месечна база.  

Китай е ударен от тежки наводнения от началото на юни, които засягат над 63 милиона души, сочи информация от уебсайта на китайското Министерство на извънредните ситуации.