Европа затяга мерките за нощния живот, за да си върне контрола върху пандемията

Ръстът на новозаразени в някои европейски региони стана причина за въвеждането на нови рестрикции

19:30 | 17 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Leelu/Getty Images
Снимка: Leelu/Getty Images

Испания и Италия наредиха дискотеките да затворят, а Гърция въведе рестрикции за часовете, в които ресторантите и баровете могат да работят на фона на нарастващите опасения, че летните партите в Европа водят до ускоряване на разпространението на коронавируса, пише Bloomberg. 

Опитвайки се да постигнат баланс между ускоряване на икономическото възстановяване и намаляване на риска от нови огнища, европейските власти се тревожат за завръщането на почиващите в офисите и училищата и евентуалната необходимост от въвеждането на по-строги мерки. 

“Не можем да пропилеем жертвите, направени през последните месеци”, заяви италианският здравен министър Роберто Сперанца във Facebook късно в неделя. 

Германският канцлер Ангела Меркел сподели подобно виждане, като посочи на среща на нейната Християндемократическа партия в Берлин, че нарастването на броя на заразените е тревожен и към момента няма причина за разхлабване на ограниченията. Здравният министър на страната Йенс Шпан предложи късно в неделя социалните събирания да бъдат ограничени до присъствието само на членове на семейството. 

Огнища на

Огнища на вируса в Европа. Графика: Bloomberg 

Испания отново се превръща в огнище на коронавируса в Европа, а въвеждането на предупреждения за пътуванията е нов удар за туристическата индустрия на страната за 175 милиарда долара. 

През последните 14 дни Испания регистрира 116 нови случая на заразени на 100 хиляди души, сочат данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. За Франция новите случаи са 41 на 100 хиляди души, в Германия - 16, в Италия - първоначалният епицентър на пандемията в континента - 9,3. 

Здравните власти в Ирландия ще се срещнат в понеделник, за да обсъдят нови мерки за овладяване на пандемията. 

“Следващите три седмици са изключително важни”, заяви ирландският здравен министър пред радио RTE. В събота страната съобщи за най-голям брой на новозаразени от май насам. 

Междувременно над 25 хиляди дискотеки и клубове в Испания се борят да се спасят след едни от най-строгите мерки в Европа. Спирането на работата им отново беше част от пакета от 11 мерки на регионалните власти в страната, които се споразумяха за тях, за да преустановят най-бързия ръст на случаи на новозаразени сред европейските икономики. 

През уикенда Нидерландия повиши до оранжево предупреждението си за пътувания до три испански региона, включително Мадрид и популярните Балеарски острови. Съветите настояват да не се предприемат несъществени пътувания и изискват самоизолация за жителите след завръщането им у дома.

Индустрията на пътуванията също продължава да изпитва трудности. Ryanair, най-големият нискотарифен превозвач, намали капацитета на работата си през септември и октомври заради очакваното по-слабо търсене, а останалите превозвачи обмислят подобни ходове. TUI, най-големият туристически оператор в глобален мащаб, отмени пътуванията си до Испания от Великобритания и Германия. 

След като отчете най-големия дневен ръст на заразени от началото на пандемията през миналата седмица, Гърция въведе нови ограничения, като наложи баровете и ресторантите да затварят между полунощ и 7 часа в региона около Атина. Правителството също въведе лимит от 50 души за социални събития в силно засегнатите от пандемията региони. 

Във Франция увеличението на нови случаи на заразени през последната седмица - близо до най-високите нива от началото на пандемията в райони като Париж и Марсилия, предизвика натиск за нови мерки. Местните власти затвориха някои публични места и зони, включително плажове, за да предотвратят струпването на много хора, а нощните клубове остават затворени от средата на март. Забраната за събирание на над пет хиляди души беше удължена до края на октомври. 

Изтеглянето от Хърватия

Австрийци побързаха напуснат Хърватия преди крайния срок в полунощ. Според новото предупреждение в Австрия, което влезе в сила от понеделник, пристигащите в страната от Хърватия ще трябва да представят отрицателен тест за коронавирус на границата или да останат под карантина за две седмици. 

Хърватия, където 40 хиляди австрийци прекарват вакнциите си, е популярна туристическа дестинация, а миналата седмица правителството в Загреб забрани на баровете да работят след полунощ. 

Австрийският външен министър Александър Шаленберг предупреди, че страната може да издаде скоро още предупреждения за пътуванията от други европейски региони. 

Румъния, източноевропейската страна с най-голям брой на смъртните случаи вследствие на коронавируса, удължи извънредното положение за още 30 дни миналата седмица, като въведе рестрикции срещу струпването на хора в столицата Будапеща и най-тежко засегнатите градове. 

Скандинавските страни 

В Скандинавския регион правителствата се борят с неочакван ръст на новозаразените, като за пръв път насърчават жителите си да използват предпазни маски. Единственото изключение е Швеция, която не въведе строги мерки от началото на пандемията. Шведите продължават да се придържат към същите насоки за доброволно социално дистанциране, за което бяха окуражавани от март насам.

Тенденцията не се влошава във всички страни. Белгия отчита спад на дневния брой на новозаразени за пръв път, след като пандемията започна да се ускорява отново в средата на юли, а Великобритания продължава да отваря икономиката си, която беше най-тежко засегната сред европейските за времето, в което ограничителните мерки срещу пандемията останаха в сила.