Гладни за таланти стартъпи наемат уморени от пандемията студенти

Десетки стартиращи компании в Силициевата долина търсят да наемат стажанти

20:15 | 17 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Cheney Orr/Bloomberg
Снимка: Cheney Orr/Bloomberg

За много студенти учебната година по време на пандемия е разочароваща заради виртуалните лекции, ограничените срещи и липсата на партита. Но някои стартиращи компании в Силициевата долина, гладни за млади таланти, виждат възможност в това. През последните няколко месеца няколко компании представят алтернатива на колежа - дистанционен стаж, насочен специално към младите хора, търсещи разнообразие, предава Bloomberg.  

Десетки стартиращи компании в Силициевата долина търсят да наемат стажанти, сочи списък, подготвен от стартъп акселератора Y Combinator.  

Този месец венчър компанията Neo организира виртуален кариерен панаир за 120 студенти и редица стартъпи, надявайки се да си допаднат за стажове през предстоящата учебна година.  

А венчър компанията Contrary Capital предлага да инвестира 100 000 долара в пет екипа предприемачи, ако вземат една година почивка от ученето, за да създадат компания.  

Подобни договорености позволяват на стажантите да получават заплати и да се учат на работата, като същевременно избягват да плащат десетки хиляди долари за учене през Zoom. Това също означава, че компаниите, желаещи да импровизират при наемане и залагане на по-млади служители, могат да получат нов достъп до свеж талант.  

Али Партови, главен изпълнителен директор на Neo, споделя, че компанията е анкетирала 120 студенти, които са част от нейните програми за менторство и е открила, че 46% от тях са заинтересовани да си вземат един семестър почивка, а 21% - цяла година.  

„В момента има потенциал за голяма промяна“, заявява Александър Уанг, съосновател и изпълнителен директор на Scale AI - стартъп, който помага на хората да тренират компютърно зрение. Той казва, че Scale ще наеме до 10 служители, които са си взели 1 година почивка от ученето, ако намерят правилните хора. За много студенти, с които той говори, колежът тази година изглежда като „неоптимален“ вариант.  

Компаниите имат различни предположения за това как ще изглежда наемането на такива служители. Компанията за доставка на храна Postmates заявява, че обмисля да удължи престоя на летните стажанти в екипа си за доставка с роботи, за да даде възможност на тези, които искат да си вземат почивка от ученето.  

А стартъпът за уеб сигурност Lumos с екип от шест човека предлага около 80 000 долара за четирима „колеги“ на пълен работен ден, които да работят по различни проекти през учебната година. 

Стартъпите са в особено добра позиция, за да извлекат печалба от ситуацията около Covid-19 и непривлекателните кампуси. По-големите компании често не искат да поемат юридическите трудности при привличането на студенти извън програмите за стаж, казва Уанг от Scale, който е на 23 години и работи в областта на технологиите, откакто е напуснал колежа. 

„Много студенти мислят за това и се надяваме много компании да са готови да поемат риска“, казва Уанг. „Ако бихте ги наели след година, би трябвало да сте готови да ги наемете сега“, добавя Уанг.