Бундесбанк: Германската икономика ще нарасне силно през лятото

Въпреки това предкризисните нива ще бъдат трудни за постигане

18:42 | 17 август 2020
Обновен: 18:42 | 17 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка:  Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

След резкия спад през първата половина на годината германската икономика предстои да нарасне силно през лятното тримесечие на 2020 г. От днешна гледна точка "категоричното и широкообхватно възстановяване на общите икономически резултати, започнало след спада през април, ще продължи“, предава Der Spiegel, базирайки се на информация от актуалния месечен доклад на Бундесбанк.

Пътят към нормалнността все още е дълъг, пишат от централната банка. "Независимо от продължаващото догонващо действие, нивото от преди пандемията ще бъде трудно да се постигне през летния период, а и след това", допълват специалистите.

През второто тримесечие германската икономика се сви с 10,1%. В хода на очаквания за третото тримесечие растеж Бундесбанк прогнозира, че инвестициите в оборудване също трябва да се възстановят. Значителен принос за възстановяването на икономиката като цяло може да се очаква да дойде и от частните потребителски разходи.

Още по темата

Германските компании изпитват все по-остра нужда от кредит

От съществено значение е и ограниченията, свързани с пандемията, да бъдат значително облекчени. Ситуацията на пазара на труда е донякъде стабилизарана. Мерките за фискална политика, като временното намаляване на ДДС, активизираха потребителското настроение и подкрепиха доходите.

В същото време Бундесбанк предупреди, че пандемията все още не e овладяна в много държави в международен план. Това се отразява на германския износ. В допълнение към това високото ниво на несигурност по отношение на развитието на инфекцията потиска желанието на компаниите да инвестиции.

Това вероятно ще „застане на пътя на цялостно възстановяване на търсенето на германски индустриални продукти“, обясняват експертите на Бундесбанк. Докато не бъде налично медицинско решение като ваксина, според тях икономическата активност в областта на услугите в страната ще остане ограничена.

За да се смекчат икономическите последици от кризата в Европа, държавите от ЕС постигнаха споразумение за многогодишната финансова рамка през юли, която включва и допълнителен бюджет, финансиран с дълг за справяне с последствията от пандемията. Фондът за възстановяване е под формата на грантове и заеми за отделните страни от ЕС.

Според Бундесбанк този планиран съвместен дълг на ЕС е "тревожна новост". "Вземането на заеми на европейско равнище всъщност не е предвидено в договорите на ЕС", поясняват експертите.

За да се запазят отговорността и контролът по отношение разпределение на средствата, би била необходима значително по-силна степен на интеграция в ЕС, предупреждават от банката.

Бундесбанк като цяло приветства този подход на солидарност, но е обезпокоена, че стимулиращият растежа ефект от европейските средства в миналото е отчитал смесени резултати. Към момента фискалната политика е до голяма степен въпрос, касаещ отделните държави членки на ЕС.

Освен това експертите от Бундесбанк посочват, че заемите имат своята цена. "Дългът на ЕС ще натовари бъдещите европейски данъкоплатци, дори и да не е отразен в националните статистики. Лихвите и погасителните вноски трябва да се плащат от страните членки. „Следователно тези нови задължения от европейския дълг следва да бъдат включени в оценката на националните публични финанси", коментират от банката.

От друга страна, инвеститорите изненадващо подобряват очакванията си за възстановяването на германската икономика, сигнализирайки, че най-голямата европейска икономика може да се съвземе от коронаврусната криза по-бързо спрямо тези на съседните ѝ страни.

Показателят, измерващ перспективите за следващите шест месеца, нараства до 71,5 пункта през август - най-високото му ниво от 2014 г. насам, докато икономистите очакваха слаб спад. 

Същевременно търсенето на кредит от страна на германските компании се увеличава в условията на коронакриза. В същото време фирмите отчитат по-голяма сдържаност от страна на банките по отношение на отпускането на заемите, сочи новото проучване за второто тримесечие на базирания в Мюнхен институт за икономически изследвания Ifo.