Китайският банков регулатор: Доминацията на долара и мерките на Фед тласкат света към криза

Отношенията между двете най-големи икономики в света бързо се влошиха през последните няколко седмици

10:47 | 17 август 2020
Обновен: 10:49 | 17 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Основният банков регулатор в Китай предупреди, че доминацията на щатския долар, заедно с огромните стимули, отпуснати от Федералния резерв, могат да тласнат света на ръба на нова финансова криза, съобщава Bloomberg. 

Председателят на Комисията за регулиране на банковото и застрахователно дело на Китай насочи критики към развитите страни за опитите им да отрекат вината си за овладяване на коронавирусната пандемия и включването на китайски компании в черния списък на САЩ. 

“В международна парична система, доминирана от щатския долар, безпрецедентната, неограничена политика на количествени улеснения на САЩ всъщност ерозира глобалната финансова стабилност”, написа Го Шуконг в материал, публикуван от списанието на Китайската комунистрическа партия в неделя. “Светът може отново да бъде тласнат на ръба на глобална финансова криза”, добавя той. 

Отношенията между двете най-големи икономики в света бързо се влошиха през последните няколко седмици заради все множество проблеми, включително пандемията, търговията, военната и монетарна политика. САЩ и Китай вече размениха санкции върху свои официални представители и политици в рамките на напрежението между двете страни относно случващото се в Хонконг.

По отношение на китайската финансова система Го предупреди, че след “черния лебед от пандемията качеството на активите неминуемо ще се влоши”.
Комбинираната печалба на над хиляда търговски банки се понижи най-много от поне десетилетие насам през второто тримесечие заради ръст на “лошите” кредити. Правителството посочи на кредиторите да изтрият печалба от 211 милиарда долара през тази година, за да преодолеят най-тежкия икономически спад от 40 години. На кредиторите беше наредено да предоставят евтино финансиране, отлагане на плащания и да увеличат заемите за малките компании, които се борят с последиците от пандемията. “Лошите” кредити достигнаха най-високата си стойност от над десетилетие, като нараснаха до 2,7 трилиона юана (389 милиарда долара) към края на юни.  

“Въпреки че мерките за облекчаване на щетите от вируса са необходими, властите не могат да пренебрегнат факта, че някои компании, жители и дори правитрлства вероятно ще увеличат дълга си на фона на лесния достъп до кредити”, коментира Го. 

Той добави, че Китай ще продължи да отваря финановите си пазари през тази година за компаниите от Wall Street и други глобални кредитори, но отбеляза, че това няма да се случи за сметка на националния “финансов суверенитет”. 

Междувременно Китайската централна банка инжектира ликвидност към търговските банки в понеделник, като същевременно запази непроменени основните лихви на фона на започналото икономическо възстановяване. 

Централната банка на Китай добави 700 милиарда юана (101 милиарда долара) от едногодишно финансиране чрез средносрочно кредитно улеснение. Банката запази основните лихви на ниво от 2,95%

Акциите в континентален Китай и Хонконг поскъпнаха след мерките. Индексът Shanghai Composite се повиши с 2,3% в понеделник сутрин - най-големия му ръст от почти месец насам, а Hang Seng нарасна с 1,3%.