Германия и Франция се обявиха против водещата роля на САЩ за реформите в СЗО

Решението за оттегляне от организацията беше на Вашингтон, припомни говорителят на германското правителство

22:11 | 10 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Германия и Франция са решени да попречат на САЩ да поведат усилията за подобряване на дейността на Световната здравна организация, съобщава Bloomberg.

Говорителят на германското правителство заяви, че решението за оттегляне от организацията е било на САЩ, поради което Германия и Франция не виждат причина Вашингтон да ръководи реформите. Темата беше обсъдена в началото на август от здравните министри на Г-7. 

Франция не смята, че държава, която е обявила намерението си да напусне организацията, трябва да бъде начело на опита да я промени, коментира френски представител, пожелал да запази анонимност. 

През май президентът Доналд Тръмп обяви, че изтегля САЩ от СЗО, обвинявайки организацията в прекомерно отстъпчиво отношение към Китай и в липса на точна информация за разпространението на коронавируса. Тръмп преустанови и американското финансиране към групата.

Това ще създаде финансови затруднения за международната организация за обществено здраве, тъй като САЩ са най-големият ѝ сътрудник, осигуряващ задължителни и доброволни вноски в размер на между 400 до 500 милиона долара.