Германското производство на месо намалява с почти 50 хил. тона

Спадът е най-силен в Tönnies - други компании се възползват от него

19:00 | 7 август 2020
Обновен: 21:40 | 7 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Anindito Mukherjee/Bloomberg
Снимка: Anindito Mukherjee/Bloomberg

През второто тримесечие германското производство на месо намалява с 49 700 тона в резултат на коронакризата, което е спад от 2,6%, информира Der Spiegel на базата на данни от Федералната статистическа служба.

Спадът е най-изразен, почти с 10%, в Северен Рейн-Вестфалия (NRW), където концернът Tönnies трябваше временно да спре дейността на кланицата си поради множество коронаинфекции. Производството на месо в провинция Долна Саксония обаче нараства с 2% до 417 хил. тона, а в Саксония-Анхалт - дори с 12,9% до 114 хил. тона. Компаниите в тези федерални провинции вероятно са се възползвали от закриването на Tönnies в Северен Рейн-Вестфалия.

Нараства търсенето на птиче месо, чийто обем на продукция е нараснал с 1,9% през първото полугодие. Говеждото месо обаче отново е слабо търсено.

През първата половина на годината спадът в производството на месо – 0,6% до 22 хил. тона, е по-малък спрямо предходната година. През първото тримесечие са произведени с 1,4% (27 600 тона) повече месо в сравнение с година по-рано.

В кланиците в Германия е използвано месо от общо 28,9 млн. прасета, говеда, овце, кози и коне през първите шест месеца. 3,9 млн. тона са само от пилешко месо.

Още по темата

ЕК заплашва германската месна индустрия

Синдикатът храни-напитки-ресторанти критикува факта, че германското производство на месо остава на високо ниво дори по време на кризата.

Те твърдят, че условията на труд за десетки хиляди служители от Източна Европа са експлоатационни, заяви вицепрезидентът на NGG Фреди Аджан. "Решението на кабинета за забраната за трудови договори и временна заетост в месната промишленост трябва да се приеме в Бундестага без компромиси".

Разпространението на коронавируса в месния германски концерн Tönnies отвори дебат за дискриминацията спрямо чуждестранните работници в месната индустрия в страната.

Еврокомисарят по заетостта и социалните права Никола Шмит заплашва Германия и други държави с разширяване на правосъдните мерки по линия на директива в областта. Ако е необходимо, би могла да се предвиди наказателна процедура за нарушаване на договорите на Европейския съюз (ЕС).

"Сезонните работници трябва да се третират по равен начин спрямо всички останали служители," каза Шмит пред SPIEGEL. Ако са под обхвата на Директивата за командироване на работниците, положението им е ясно: „Еднакви заплати за една и съща работа на едно и също място“. Ако това правило бъде нарушено, не изключвам, че ще започнем и процедури за нарушения срещу съответните страни“, подчерта комисарят от Люксембург.

Според Шмит проблемът е, че работниците обикновено не попадат в Директивата на ЕС за командироване на работници, тъй като са наети от регионална (дъщерна) компания, а не от чуждестранна, което той определи като "съмнителна процедура".

"Ако практиката продължи да заобикаля социалните стандарти на ЕС, тогава ще трябва да проверим дали можем да предприемем действия срещу нея чрез нова правна рамка, транспонирана в националното законодателство на държавите членки", отбеляза Шмит.

Пандемията може да се превърне в причина за най-голямото отстъпление от глобалната консумация на месо от десетилетия. Тази година потреблението на глава от населението ще се понижи до най-ниското ниво от девет години, а спадът от 3% спрямо миналата година представлява най-големият спад от поне 2000 г. насам, сочат данни на Организацията на обединените нации, цитирани от Bloomberg.