ЕК заплашва германската месна индустрия

Проблемът е, че работниците често не попадат в Директивата на ЕС за командироване на работници

15:18 | 25 юни 2020
Обновен: 15:18 | 25 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Разпространението на коронавируса в месния германски концерн Tönnies отвори дебат за дискриминацията спрямо чуждестранните работници в месната индустрия в страната, пише Der Spiegel.

Еврокомисарят по заетостта и социалните права Никола Шмит заплашва Германия и други държави с разширяване на правосъдните мерки по линия на директива в областта. Ако е необходимо, би могла да се предвиди наказателна процедура за нарушаване на договорите на Европейския съюз (ЕС).

"Сезонните работници трябва да се третират по равен начин спрямо всички останали служители," каза Шмит пред SPIEGEL. Ако са под обхвата на Директивата за командироване на работниците, положението им е ясно: „Еднакви заплати за една и съща работа на едно и също място“. Ако това правило бъде нарушено, не изключвам, че ще започнем и процедури за нарушения срещу съответните страни“, подчерта комисарят от Люксембург.

Според Шмит проблемът е, че работниците обикновено не попадат в Директивата на ЕС за командироване на работници, тъй като са наети от регионална (дъщерна) компания, а не от чуждестранна, което той определи като "съмнителна процедура".

Европейската комисия (ЕК) скоро ще публикува насоки за изясняване на ситуацията за страните членки в тази област.

"Ако практиката продължи да заобикаля социалните стандарти на ЕС, тогава ще трябва да проверим дали можем да предприемем действия срещу нея чрез нова правна рамка, транспонирана в националното законодателство на държавите членки", отбеляза Шмит.

Германската месна промишленост е силно зависима от работниците в Източна Европа. Според данни на Федералната агенция по заетостта около 22 400 румънци, 8 300 поляци, 3 300 унгарци и 2 500 българи са работили в кланици и комбинати за преработка на месо към края на септември 2019 г. Средно те печелят няколкостотин евро по-малко на месец.

На първо място, държавите членки са отговорни да осигурят прилагането на правилата и по-специално да извършват съответния контрол, каза Шмит. Затова той приветства плановете на федералното правителство. "Това е правилният начин да създадете ред тук“, обяви Шмит, допълвайки, че Съветът на ЕС също ще се занимае с казуса.

"Искаме да затегнем контрола още преди да бъде приет новият закон за безопасност и здраве при работа в месната промишленост", каза междувременно германският министър на труда Хубертус Хайл пред германски медии наскоро. Неговата цел е да се наложи забрана за трудови договори в основната област на месната промишленост“.

"Работим с няколко министерства, за да узаконим забраната", заяви политикът. По думите му той е влязъл в "много продуктивни разговори с провинциите в страната" по темата. Проектозаконът трябва да влезе в сила през лятото. Най-късно през следващата година "злоупотребата с договори за работа в месната промишленост най-накрая ще приключи", обеща министърът.

"Войната с неразумните цени на месото е в основата на много злини. Тя доведе нашите земеделски производители до ръба на оцеляването, навреди на хуманното отношение към животните и е отговорна за проблемните условия на труд в кланиците", заявяват политици и експерти.