Германският министър на труда иска да наложи засилен контрол и защита за месната индустрия

Политици описват условията на труд в нея като безотговорни

08:51 | 20 юни 2020
Обновен: 09:57 | 20 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Anindito Mukherjee/Bloomberg
Снимка: Anindito Mukherjee/Bloomberg

Германският министър министър на труда Хубертус Хайл призовава за по-бързи стъпки за защита на служителите в месния концерн Tönnies, след като коронавирусът се разпространи и там, пише Die Zeit.

"Искаме да затегнем контрола още преди да бъде приет новият закон безопасност и здраве при работа в месната промишленост", каза Хайл пред германски медии. Неговата цел бел да наложи забрана за трудови договори в основната област на месната промишленост“.

"Работим с няколко министерства, за да узаконим забраната", заяви политикът. По думиту му той е влязъл в "много продуктивни разговори с провинциите в страната" по темата. Проектозаконът трябва да влезе в сила през лятото. Най-късно през следващата година "злоупотребата с договори за работа в месната промишленост най-накрая ще приключи", обеща министърът.

Председателят на партията Зелените в Бундестага Антон Хофрайтер призова Германската социалдемократическа партия (СДП) и Съюза да внесат планираните ограничения върху трудовите договори в парламента още през следващата седмица. "Досега правителството защитаваше бизнес модела на производители на евтино месо за сметка на здравето", заяви Хофрайтер в интервю.

Освен това той разкритикува скандалните по негови виждания условия на труд в месната индустрия, определяйки ги още като безотговорни. "Системата не може да продължи да работи така", заяви политикът от Зелените, настоявайки всички кланици да бъдат проверени.

"В допълнение към общите стандарти за безопасност при работа те трябва да подобрят климатичните условия", отбеляза Хофрайтер.

Температурата, влажността и обменът на въздуха следва да бъдат оптимизирани. Изпълвайки тези условия, кланиците ще могат да бъдат върнати в експлоатация.

"Нуждаем се от обвързващи квоти за контрол, болезнени глоби за нарушения и ясна, недвусмислена отговорност на работодателя за дейността му", обяви федералният министър на труда още през май. Министърът на земеделието Юлия Кльокнер и министърът на труда в Северен Рейн-Вестфалия Карл-Йозеф Лауман също поискаха удвояване на глобите до 30 000 евро.

Bloombergtv.bg припомня, че служители в няколко месокомбинати в Германия бяха заразени с коронавирус в средата на май. 92 служители в предприятие в област Оснабрюк бяха тествани положително, включително многобройни служители, наети от подизпълнители, някои от които настанени в общи квартири. Преди това бяха засегнати компании в Северен Рейн-Вестфалия, Бавария и Шлезвиг-Холщайн. Инфекциите се разпространяват на фона на колективната форма на съжителство на чуждестранни работници и от липсата на спазване на хигиенните правила в условията на пандемията.

Още по темата

"Войната с неразумните цени на месо е в основата на много злини. Тя доведе нашите земеделски производители до ръба на оцеляването, навреди на хуманното отношение към животните и е отговорна за проблемните условия на труд в кланиците", заявяват политици и експерти.

Междувременно разпространението на коронавируса, което засегн и месокомбинатите в САЩ, се пренесе по други фабрики от Европа до Бразилия.