Европейската туристическа индустрия си поема глътка въздух преди очакваната тежка зима

Британците се насочват към Турция, Гърция и Хърватия, след като правителството въведе мерки срещу пътуванията до Испания

09:11 | 9 август 2020
Обновен: 09:12 | 9 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Европейската туристическа индустрия се изправи пред допълнително предизвикателства през това лято, след като Великобритания въведе рестрикции за пътуващите ѝ жители в Испания, пише анализатор за Bloomberg. 

EasyJet обаче предостави добри новини по-рано тази седмица, като заяви, че пътуващите все още са решени да заминат за ваканциите си въпреки перспективата да им се наложи да се самоизолират след завръщането си у дома. 

Всъщност повече хора планират да се качат на самолетите през лятото, отколкото първоначално се очакваше, така че нискотарифната авиокомпания обяви, че ще добави полети до края на септември. Тя ще оперира на 40% от капацитета си през четвъртото тримесечие - увеличение с 30% над първоначалните ѝ планове. 

Новите резервации на EasyJet до Испания рязко се понижават, след като британското правителство предупреди гражданите си да се въздържат от несъществени пътувания до страната. Изненадващ брой пътници обаче, които вече са направили резервации, планират все пак да пътуват, дори ако ще се наложи да се самоизолират, след като се приберат. Същото важи и за Португалия. Фаро, в южния регион Алгарве, е една от най-популярните дестинации на EasyJet това лято, въпреки че Великобритания издаде подобно предупреждение и за страната. 

Това до известна степен е обнадеждаващо за европейската туристическа индустрия, която се надява, че лятото на 2020 г. няма да бъде изцяло загубено. Данните могат да се приемат и като потвърждение, че хората, които се научават да живеят с вируса, смятат, че могат да спазват мерките за социална дистанция, независимо от мястото, на което се намират. За много хора изолацията е възможна, тъй като те вече работят от вкъщи. Някои няма да се върнат в офисите поне до началото на 2021 г.

Определено хората имат желание да пътуват след отмяната на строгите мерки срещу коронавируса въпреки здравния риск. TUI - най-голямата компания в света за пакетни ваканции, отчита, че британците отменят почивките си в Испания за сметка на Гърция. EasyJet отчита високо търсене за полетите си до Турция и Хърватия, а Ryanair оперира нормално полетите си до Испания. 

Има и очаквания, че някои от политиките за карантина могат да се променят. Португалия води преговори с британското правителство за отмяна на рестрикциите. Великобритания също обмисля варианти за облекчаване на правилата за пътуващите до Испания. 

Средносрочните перспективи все още остават несигурни за европейската туристическа индустрия. Някои клиенти вероятно все още няма да искат да запазят пакетна ваканция, тъй като те обикновено включват отсядането в хотел. В последната минута хората могат да се насочат към вакационни жилища под наем, подобно на тези, отдавани от Airbnb, където по-лесно да спазват правилата за социална дистанция. 

Междувременно опасенията от потенциална втора вълна на коронавируса могат да натежат на търсенето след лятото. Резервациите за есента и зимата изглеждат обещаващи, но EasyJet посочва, че докато има добри сигнали за пиковите периоди - като Коледа, има малка сигурност относно зимния сезон като цяло. 

Може да се окаже, че хората се възползват от летните месеци като времеви прозорец, преди повече забрани за пътуванията да бъдат наложени. Това не е обещаващо за бъдещото търсене. За момента обаче авиокомпаниите и туроператорите могат да се насладят на известно облекчение на фона на тежкото за тях лято.