HSBC ще наеме 3000 души персонал за управление на богатството в Китай

Първите 100 нови служители вече са започнали работа в Гуанджоу и Шанхай

12:56 | 4 август 2020
Обновен: 12:56 | 4 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

HSBC Holdings планира увеличаване на своя персонал за управление на богатството в Китай в опит да увеличи слабата си печалба и да засили присъствието си на фона на нарастващото политическо напрежение между правителствата на Пекин и Запада, пише Bloomberg.  

Разкривайки, че печалба за първото полугодие е спаднала наполовина, банката заяви, че има за цел да наеме 2000 до 3000 души за управление на богатството в рамките на четири години в Китай. Първите 100 нови служители вече са започнали работа в Гуанджоу и Шанхай, заяви HSBC.  

Базираната в Лондон банка, която генерира половината от приходите си и почти цялата си печалба от Азия, се опитва да навлезе в най-многобройната страна в света. 

Този ход се осъществява в момент, когато банката търпи критики заради отношенията си с Huawei Technologies и одобрението, което дава на противоречивия китайски закон за сигурността в Хонконг. 

"Настоящото напрежение между Китай и САЩ неизбежно създава предизвикателни ситуации за организация като HSBC", каза главният изпълнителен директор Ноел Куин в изявление в понеделник.

"Въпреки това, необходимостта от банка, способна да свърже икономиките на изток и запад, е остра и ние сме в състояние да изпълним тази роля", добави той.  

HSBC се присъединява към множество конкуренти като JPMorgan Chase и фондови гиганти като Blackrock и Vanguard Group, придвижвайки се към Китай - огромен пазар за управление на активи с потенциал да бъдат обхванети около 30 трилиона долара. Страната отваря финансовите си пазари още повече през тази година за чуждестранни инвестиционни банки и застрахователи, отчасти в опит да стимулира икономическия си растеж. 

HSBC заяви в понеделник, че търси допълнителни мерки за повишаване на ефективността, ускорявайки насочването си към Азия, като същевременно съкращава служители в Европа и САЩ и ускорява преструктурирането на бизнеса си, заради което могат да бъдат съкратени 35 000 работни места в цялата група.

В началото на седмицата стана ясно, че британският кредитор HSBC Holdings Plc не успява да оправдае очакванията за печалбата си, като най-голямата банка в Европа сигнализира за задълбочаване на загубите по кредити, ударени от негативното влияние на пандемията от коронавирус, съобщи investor.bg. 

HSBC се сблъсква със сериозни предизвикателства от начало на пандемията, която удари нейните глобални операции, припомня Bloomberg. Това доведе до спад на печалбата от бизнеса за банкиране на дребно и корпоративно банкиране, компенсиран отчасти от увеличаването на приходите на нейното пазарно звено.

Кредиторът повиши прогнозата си за загубата по лоши кредити за 2020 г. от 8 на 13 млрд. долара.

HSBC, която генерира голяма част от приходите си в Азия, изпадна в турбуленция през последните месеци, докато се опитва да балансира на фона на влошаващите се политически отношения между Китай и САЩ и нарастващото напрежение в Хонконг. За да повиши своята рентабилност, кредиторът се стреми да фокусира операциите си в Азия и други региони освен Европа и САЩ.

Печалбата на HSBC за второто тримесечие падна с 57% спрямо година по-рано, докато очакваните загуби по кредити достигнаха 3,8 млрд. долара. Коригирана печалба преди лихви и данъци достига 2,59 млрд. долара, което е по-малко от очакванията на анализаторите за печалба в размер на 2,94 млрд. долара.

Приходите на банката от бизнеса за управление на богатството и частното банкиране се понижиха с 12 на сто за тримесечието, докато при търговията спадът достига 14%. Подобно на конкурентните банки, тя отбеляза скок на приходите в размер на 24% от търговията с акции на фона на волатилните пазари.