Какво означава за Хонконг да загуби "специалния си статут" пред САЩ

Антъни Дапиран, адвокат и автор на 'Град в пламъци'

17:00 | 16 юли 2020
Обновен: 19:50 | 16 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Според текстовете на указите, които президентът Тръмп подписа, в тях се говори за безброй варианти за санкции, различни проектозакони,  и заявки за допълнителни ограничения, включително последният законопроект, според който Тръмп може да забрани на 270 милиона членове на Китайската комунистическа партия и техните семейства да пътува до Съединените щати.

Те могат да доведат до безброй последици. Някои от тях са насочени конкретно към ръководството на комунистическата партия и правителството, но някои от тях ще засегнат и обикновените жители на Хонконг. Например промяната във визовия статут за притежателите на хонконгски паспорт, които ще бъдат третирани като притежатели на китайски паспорт, ще направи пътуването до САЩ за тези хора  много по-неудобно, отколкото беше прекпреди.

Програмата за стипендии Фулбрайт между САЩ и Китай е стигнала своя край. Така на практика спря обмена между обикновените хора, който се смяташе за конструктивен за възстановяването на отношенията между двете страни. За съжаление това са косвените жертви в тази ситуация. Но реалният ефект е за бизнеса, търговията и съответните последици.

Определено може да се твърди, че тези действия може допълнително да тласнат Хонконг в ръцете на Китай. Ако Хонконг повече не може да оперира като международен център и вече не се смята за част от по-широката търговска общност, това ще принуди града да се превърне в капиталов и търговски център, който обслужва Китай. В дългосрочен план това ще навреди на града и жителите му, смята  адвокат Антъни Дапиран.