HSBC подновява плана си за съкращаването на 35 хил. служители

Според плана на финансовата компания това трябва да се случи през следващите три години

13:08 | 17 юни 2020
Обновен: 13:08 | 17 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Финансовата компания HSBC Holdings рестартира плана за съкращаването на близо 35 хил. работни места. Това се случва три месеца, след като пандемията от коронавирус принуди банката да отложи дългоочаквано преструктуриране, което има за цел да повиши рентабилността, съобщава Bloomberg.

По този начин банката се присъединява към конкуренти като Deutsche Bank AG и UniCredit SpA, които също ще съкратят свои служители. Също така разпространението на коронавируса забави плановете на HSBC да се фокусира допълнително към бизнеса си в Азия, като континентът е източник на голяма част от приходите на компанията.

„От февруари насам бележим напредък с определени аспекти от нашата програма за трансформация, но сега трябва да се фокусираме върху мерките в дългосрочен план и други стъпки, включително и свиването на разходите“, коментира изпълнителният директор на компанията Ноел Куин.

Той потвърждава, че е необходимо да се направят съкращения на служители.

„Знам, че тези новини няма да са добре дошли и че ще създадат притеснение и несигурност, но искам да съм честен по отношение на реалността на настоящата ситуация“, обяснява той.

През февруари Куин представи план за преструктуриране на компанията, който предвижда съкращаването на 35 хил. служители от общо 235 хил. през следващите три години. Целта на банката е да намали разходите си с 4.5 млрд. долара.

Очакванията са Европа и САЩ да усетят влиянието от съкращенията в HSBC, която се стреми да съживи бизнеса си в региони, където изпитва трудности да генерира приходи. HSBC вече планира продажбата на някои от подразделенията си. Към момента компанията търси купувач на бизнеса си във Франция, свързан с банкиране на дребно. Чрез такава сделка компанията ще намали персонала си с няколко хиляди.