Производството в еврозоната се възстановява над очакванията през юли

Пазарът на труда остава основно предизвикателство за региона

11:56 | 3 август 2020
Обновен: 12:29 | 3 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Фабриките в еврозоната отчитат по-силно завръщане към растежа през юли спрямо първоначалните данни, съобщава Bloomberg. 

Индексът на мениджърите по поръчките за производствения сектор PMI на IHS Markit се повишава до 51,8 пункта, надминавайки очакванията, което е и над ръста му от юни до 47,4 пункта. В същото време компаниите от сектора продължават да отчитат забавяния в работата си и да намаляват служители в рамките на 15-ти пореден месец - предупредителни знаци за бъдещата активност. 

Данните за Германия - най-голямата европейска икономика, също са по-силни от очакванията, но отчитат “дълбоки съкращения” на трудовия пазар. 

Последните данни разкриват критичната точка, в която се намира регионът, след като навлезе в третото тримесечие. Междувременно остават и множество въпроси дали възстановяването може да бъде устойчиво. 

„Пазарът на труда е основно предизвикателнство”, коментира Крис Уилямсън, IHS Markit. Според него именно той ще бъде ключов за икономическия път на региона.

Експертът добавя, че макар темпът на съкращаване на работни места да намалява след разгара на кризата, той все още е най-бърз от 2009 г. насам.