Какви са ценните свойства на пирита?

Той може да се използва в слънчевите клетки, смятат изследователи

10:45 | 1 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: pixabay
Снимка: pixabay

Експериментът звучи като алхимия. Физиците успяват да направят често срещания и евтин минерал пирит, по-известен като "котешко злато" или "златото на глупците", магнитен. Според изследователите това е първият път, когато напълно немагнетичен материал е преобразуван в магнитен с помощта на електричество, пише Der Spiegel.

„Повечето хора, които са запознати с магнетизма, вероятно биха казали, че е невъзможно електрическото преобразуване на немагнитен материал в магнитен“, казва Крис Лейтън от университета в Минесота. "Но намерихме начин", допълни той. В експеримента си изследователите са използвали т. нар. електролитен контрол.

Пиритът попада в електролитен разтвор и след това е приложено ниско напрежение от един волт, съобщават изследователите за списание "Science Advances".

Дори една стандартна батерия има по-високо напрежение. В експеримента положително заредените молекули се задвижват по граничната повърхност между електролитите и пирита, правейки го магнитен.

Когато изследователите изключват напрежението, котешкото злато се връща в първоначалното си състояние.

„Изненадахме се, че работи“, казва Лейтън. "Чрез напрежението добавихме електрони към материала. Това има потенциал", поясни той.

Изследователите подозират, че магнитният пирит може да се използва, например, в слънчеви клетки. Минералът е един от най-разпространените на земята и затова е евтин.

Освен това пиритът все още е бил много популярен в каменната ера. Ако ударите твърд кремък върху минерала, се запалват малки искри. Хората използвали ефекта като средство за запалване преди хиляди години.