Украйна настоява за прекратяване на огъня в източната част на страната

Украинският президент Володимир Зеленски показва готовност за прекратяването на дългогодишния военен конфликт с проруските сепаратисти

19:45 | 27 юли 2020
Обновен: 21:32 | 27 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Украйна настоява за постигането на напредък за прекратяването на военния конфликт с подкрепяните от Русия сепаратисти в най-източната част на страната, след като последното споразумение за прекратяване на огъня влезе в сила след десетки неуспешни опити, съобщава Bloomberg.

Президентът на Украйна Володомир Зеленски спечели изборите преди година, най-вече защото обеща да прекрати войната, която отне живота на над 13 хиляди души. Тя започна, след като Русия анексира полуостров Крим от Украйна, а впоследствие Москва оказа подкрепа на проруските сепаратисти в самообявилите се Донецка и Луганска народни републики.

Споразумението за мир, което бе подписано от Украйна, Русия, Германия и Франция в столицата на Беларус Минск през 2015 г., така и не бе спазено, което накара САЩ и Европейският съюз да наложат икономически санкции срещу Москва.

В момента обстрелите между двете страни в размирния изток продължават и Украйна все още не е близо да връщането на контрола си над границата си с Русия. Зеленски проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин в неделя, за да обсъди допълнителни мерки за прекратяването на огъня в Източна Украйна. Предложенията, които се обсъждат, са за изтегляне на оръжия и военен персонал, освобождаване на украински граждани, които се намират в окупирания Крим, Русия или управляваните от проруските бунтовници територии.

„Украинската армия защитава страната от руската военна агресия вече седем поредни години“, коментира Володимир Кравченко, командир от украинската армия, по време на брифинг в понеделник. „Ето защо военните сили трябва да осигурят пълно и всеобхватно прекратяване на огъня по заповед на властта в Украйна. Чрез изпълняването на политическите споразумения армията дава възможност на политиците да постигнат напредък по мирния процес“, уточни той.

Сега украинският президент призовава да се подпише допълнителен документ от поддръжниците на мирното споразумение, известни като Нормандската четворка.

„Смятам, че всички и четирите страни – Украйна, Русия, Франция и Германия, ще го подпишат. Вярвам, че наближава моментът за постоянното прекратяване на огъня. Украйна спазва своята част от Минското споразумение за мир от 2015 г. и светът вижда това. Другата страна също трябва да демонстрира готовност да спазва условията“, заяви Зеленски преди седмица.