Израел се гмурка в бурното Източно Средиземноморие с проекта EastMed

Проектът EastMed вкарва Израел в пряк конфликт с Турция

14:07 | 26 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Правителството на Израел преди седмица одобри договор за тръбопровод, който да транспортира офшорно газ през Кипър до Гърция и Европа. Газопреносната мрежа, която е дълга 1900 километра, ще свързва газовите находища в Източното Средиземноморие с европейските пазари. Проектът, който е на стойност 6 млрд. долара, бе подсилен през януари със споразумение, подписано в Атина между израелския премиер Бенямин Нетаняху и неговите колеги от Кипър и Гърция, пише Bloomberg в свой анализ.

Проектът EastMed създава противоречия между Израел и Турция. Анкара има претенции за зони от Източното Средиземноморие, където се правят проучвания за газ, като там Турция провежда военноморски учения и маневри. Именно тези ходове изострят израело-турските отношения.

Отношенията между Турция и Израел са обтегнати до такава степен, каквато не е наблюдавана от години. Президентът на Турция Реджеп Ердоган превърна подкрепата на Анкара за Палестина в основен приоритет на турската външна политика, а управляващата партия в страната използва всяка възможност, за да удари Израел. В своя реч преди дни президентът Ердоган заяви, че след превръщането на църквата „Света София“ в джамия следва и освобождаването на джамията Ал-Акса в Йерусалим. Също така Израел счита, че подкрепата на Турция за палестинската паравоенна организация „Хамас“ в ивицата Газа е постоянна провокация.

Споровете относно правата за проучване и изграждането на тръбопровод ще внесат допълнителен смут между двете страни. Турски военни кораби провокираха израелски кораб за проучвания на газ край Кипър през декември.

Междувременно вероятно ще се чуят и други гласове. Русия откри газова връзка за Турция чрез „Турски поток“, което предизвика съмнения от страна на Вашингтон за влиянието на Москва в Европа чрез Анкара. А Египет има отделни претенции за газови проучвания в Източното Средиземноморие. Кипър и Гърция вече предупредиха за заплахата от споразумението между Турция и Либия, според което маркираха зоните, над които имат претенции. Те се застъпват с планирания маршрут на газопровода EastMed.

Вероятно за добро, президентът на Франция Еманюел Макрон взе отношение по въпроса и призова ЕС да въведе санкции срещу Турция. Макрон определя действията на Турция като нарушение на суверенитета на Кипър и Гърция.

Основният интерес на Израел в Средиземно море е да надгражда сътрудничеството си с Кипър и Гърция. Това се покрива с интересите на Египет, Франция, както и на Обединените арабски емирства, които също за загрижени заради военната намеса на Турция в гражданската война в Либия.