ЕС похвали прогреса в борбата с рискови доставчици за 5G

Блокът обаче отбеляза необходимостта от още усилия в тази насока

17:52 | 24 юли 2020
Обновен: 17:52 | 24 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Jason Alden/Bloomberg News
Снимка: Jason Alden/Bloomberg News

Европейският съюз (ЕС) похвали “добрия прогрес” в борбата с рискови доставчици на оборудване за петото поколение мобилни мрежи и призова страните членки да се придържат към усилията, пише Bloomberg.  

На фона на нарастващия натиск върху страните в региона от САЩ да забранят достъпа на китайската Huawei Technologies блокът публикува доклад в петък, който оценява колко добре се справят правителствата в ограничаване на рисковете от преминаването към 5G.

Великобритания реши този месец да забрани достъпа на Huawei до инфраструктурата си, следвайки нарастващия натиск от Вашингтон. Франция обяви, че ще въведе специална система, която значително ще ограничи употребата на оборудване от Huawei.

ЕС заяви, че и останалите страни трябва “да отбележат допълнителен напредък и да завършат този процес в идните месеци”, като насочат усилията си срещу рисковите играчи в създаването на най-чувствителните части от необходимата за 5G мрежите инфраструктура. 

Блокът няма власт над политиките за национална сигурност на държавите членки, но се стреми да координира отговорите им към външни заплахи и през януари издаде така наречения „инструментариум“ от мерки за справяне с рисковете за комуникационните мрежи.

Тогава той не призова за забрана срещу Huawei, но настоя европейските страни да изключат високорисковите доставчици от критични или чувствителни части от мрежите си и да осигурят разнообразие от доставчици.

Стремежът за премахване на Huawei рискува отговор от Пекин и заплашва с потенциални проблеми за държавите, които се опитват да изпълнят другата цел на ЕС - осигуряване на диверсификация на доставките.