ЕК призовава САЩ да отменят митата върху европейски стоки

Това стана възможно, след като Airbus съобщи, че изцяло е изпълнил изискванията на СТО

16:20 | 24 юли 2020
Обновен: 17:28 | 24 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Европейската комисия  (ЕК) призовава САЩ да преустановят митата върху внос на самолети и други стоки от ЕС на стойност милиарди долари, пише Die Zeit. Причина за искането е, че европейският самолетостроител Airbus съобщи, че изцяло е изпълнил изискванията на Световната търговска организация (СТО) за намаляване на държавната подкрепа.

"Ние настояваме САЩ незабавно да отменят тези неоправдани мита", заяви еврокомисарят по търговията Фил Хоган. Ако правителството във Вашингтон не се съобрази, Европа планира да предприеме наказателни мерки.

"В случай, че САЩ запазят митата си за 7,5 милиарда долара върху европейски стоки или решат да ги увеличат или приложат за нови продукти, Европейският съюз ще упражни правото си на санкции", се посочва в съобщението на ЕК.

ЕС вече състави списък на американските продукти, които отговарят на условията за мита.

„Решението на Световната търговска организация (СТО) относно някои незаконни субсидии за американския производител на самолети Boeing скоро ще създаде правното основание за това“, твърди Хоган.

В рамките на спора за държавна помощ за Airbus и Boeing през октомври САЩ въведоха мита върху продукти от ЕС на стойност 7,5 милиарда долара. Сред тях са вина от Германия и Франция, пармезан от Италия и зехтин от Испания. Отделно се прилага и специален данък от 15% върху вноса на самолети.

Airbus прие да плати по-високи лихви по получените от Париж и Мадрид държавни заеми за конструирането на самолетите, влезли в експлоатация от 2015 г. Според СТО това са незаконни субсидии. Все пак плащането на по-високи лихви е последната стъпка в опит за решаване на 16-годишния спор със САЩ.

Airbus се е съгласил да плати по-високи лихви по държавните заеми, получени от Париж и Мадрид за построяването на самолетите, които са в експлоатация от 2015 г. Тези кредити са сред мерките на европейските страни, които според СТО представляват незаконни субсидии за концерна. Това е последната стъпка за решаване на 16-годишния спор със САЩ, които наложиха мита на европейски стоки заради субсидирането на Airbus. Пред СТО се води и насрещно дело срещу Вашингтон за субсидиране на американския самолетостроител Boeing.

Това е последната стъпка относно разрешаването на 16-годишния спор със САЩ, които наложиха мита на европейски стоки заради субсидирането на Airbus.

Airbus попадна под натиск в резултат на коронакризата и на фона на спад на поръчките. В последно време САЩ дори обмисляха допълнителни мита върху продукти от Германия, Франция, Испания и Великобритания като бира, шоколад, маслини и джин, сочи изявление на търговския представител на САЩ, публикувано през юни. Стойността на вноса на тези стоки през 2018 г. възлиза на 3,1 милиарда долара.