EП: Спасителният план на ЕС е положителен за възстановяването, но е неадекватен в перспектива

Водещи програми на ЕС за защита на климата, дигитален преход и здравеопазване са застрашени

22:19 | 23 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Европейският парламент (ЕП) приветства приемането от страна на лидерите на Европейския съюз (ЕС) на фонда за възстановяване. Според евродепутатите сделката е положителна стъпка по отношение на възстановяването, но неадекватна в дългосрочен план, пише Investor.bg.

От ЕП изразяват съжаление относно значителното „намаляване на компонента на безвъзмездните средства в окончателното споразумение“ и призовават за пълно демократично участие на Парламента в създаването и контрола върху инструмента за възстановяване, чието „правно основание не предоставя официална роля на избраните членове на Европейския парламент“, става ясно от прессъобщение от институцията.

По отношение на дългосрочния бюджет на ЕС те не одобряват съкращенията, направени по програмите, ориентирани към бъдещето, и смятат, че по този начин ще бъдат „подкопани основите за трайно и устойчиво възстановяване“. Водещи програми на ЕС за защита на климата, дигитален преход, здравеопазване, младежта, културата, научните изследвания и управлението на границите „са изложени на риск от незабавен спад на финансирането от 2020 г. до 2021 г.“, както и че считано от 2024 г. „бюджетът на ЕС като цяло ще бъде под равнищата от 2020 г., което излага на риск ангажиментите и приоритетите на ЕС.“

Парламентът не приеприемема настоящото политическото споразумение на Европейския съвет относно многогодишната финансова рамка (МФР) за 2021 - 2027 г. и „няма да парафира това решение като свършен факт“. Евродепутатите са „готови да оттеглят одобрението си“ за дългосрочния бюджет на ЕС (МФР), докато не бъде постигнато задоволително споразумение в предстоящите преговори между Парламента и Съвета, за предпочитане най-късно до края на октомври, за да бъде осигурен плавен старт на програмите на ЕС от 2021 г.

Още по темата

В случай обаче, че нова МФР не бъде приета навреме, членовете на ЕП припомнят, че член 312, параграф 4 от ДФЕС предвижда временно удължаване на размера на таваните и другите разпоредби, съответстващи на последната година (2020 г.) от настоящата финансова рамка и че това е напълно съвместимо с разпоредбите за плана за възстановяване и приемането на новите програми в рамките на бъдещата МФР.

Парламентът „изразява дълбоко съжаление“, че Европейският съвет значително отслаби усилията на Комисията и Парламента да защитават принципите на правовата държава, основните права и демокрацията в рамките на МФР и Европейския инструмент за възстановяване, като напомня, че регламентът за принципите на правовата държава ще бъде приет чрез процедура за съвместно вземане на решения.

Още по темата прочетете в Investor.bg.