САЩ си осигуряват 100 млн. дози ваксина срещу коронавируса за 1,95 млрд. долара

Други правителства вече водят преговори с производителите BioNTech и Pfizer

20:30 | 22 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

САЩ са поръчали на германската биотехнологична компания BioNTech и на американската компания Pfizer производството на ваксина за 1,95 млрд. щатски долара (1,68 млрд. евро), пише Die Zeit.

За тази цел ще се доставят 100 млн. дози от потенциалната ваксина, която двете компании в момента разработват заедно, обявиха от  BioNTech в Майнц. САЩ са си осигурили и правото на достъп до допълнителни 500 млн. дози от лекарството.

Според компанията договорът ще влезе в сила веднага след като Американската агенция по лекарствата (FDA) одобри потенциалната ваксина BNT162. Клиничните тестови серии в момента продължават, а самите компании оцениха първите резултати като надеждни преди около три седмици.

Британското правителство също наскоро си осигури правото на достъп до 30 млн. дози ваксина.

"В напреднали разговори сме с многобройни други правителства и се надяваме скоро да успеем да обявим по-нататъшни споразумения за доставка", коментира директорът на BioNTech Угур Шахин.

Биотехнологичните компании по света работят с различни подходи за ваксина срещу коронавируса. Темпът на работа е значително по-висок, отколкото при други проекти за ваксини в миналото. В Германия институтът Paul Ehrlich разрешава клинични тестове към BioNTech и базираната в Тюбинген компания CureVac. Кандидатът за ваксина все още е на няколко крачки от одобрението.

От BioNTech и Pfizer съобщиха, че през юли трябва да започнат по-мащабните проучвания за безопасност и ефективност от втора и трета фаза. През октомври следва трябва да се кандидатства за одобрение в САЩ. И двете компании планират да произведат до 100 милиона дози ваксина до края на годината.