Проучване: Германските компании се справят с кризата по-добре от тези в други страни

Делът на силно засегнатите от пандемията фирми възлиза на 53%

18:49 | 22 юли 2020
Обновен: 18:59 | 22 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германските компании преминават през коронакризата по-добре от компаниите в други страни чрез държавната финансова помощ. Това става ясно като извод от международно проучване на HSBC, пише Die Zeit.

"Благодарение на бързата и всеобхватната реакция на държавните институции, първоначалният отговор на кризата в Германия досега е успешен", заяви Никола Салсано, член на управителния съвет на HSBC Германия.

Според проучването делът на компаниите в Германия, които са силно засегнати от пандемията, възлиза на 53%. В световен мащаб 72% от респондентите заявяват, че усещат значително последиците от кризата. Изследването обхваща 2600 компании в 14 държави с приходи над 5 млн. долара, включително 200 германски компании.

Според проучването кризата повишава осведомеността за устойчивия бизнес. 61% от германските компании заявяват, че темата е станала по-важна за тях. За германските концерни темата за енергийния преход е водеща, следвана от борбата срещу изменението на климата и насърчаването на устойчиво потребителско поведение. Повече от половината от анкетираните фирми планират да се занимават с устойчиви вериги за доставки и устойчива инфраструктура.

През следващите пет години все повече представители на германския бизнес ще инвестират сериозно в технологии и иновации. Компаниите очакват, че това ще насърчи дистанционната работа и все повече се фокусират върху виртуални срещи. 39% от респондентите възнамеряват да ограничат самолетните полети за целите на срещите си. Малко повече от половината от участниците в проучването дори планират по-гъвкавите форми на работа да станат стандарт за тях.

Преминаването към работа от вкъщи в резултат на коронакризата се оказва положително преживяване за много германски служители. До такъв извод се достига в рамките на проучване на третата най-голяма здравноосигурителна каса в Германия DAK-Gesundheit.

Според проучването преди пандемията 21% от 7 хил. анкетирани служители са се чувствали системно стресирани. По време на кризата техният дял е бил 15%. Делът на заетите, които въобще не са почувствали стрес или само отчасти са били под напрежение, се е увеличил от 48 на 57%.