Установени са 66 коронавирусни инфекции в птицекланица в Германия

Заразените и техните контактни лица са поставени под карантина

10:14 | 19 юли 2020
Обновен: 10:26 | 19 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Noah Friedman-Rudovsky/Bloomberg
Снимка: Noah Friedman-Rudovsky/Bloomberg

В кптицекланицата в германския град Лоне в провинция Долна Саксония 66 души са тествани положително за коронавируса. Това съобщиха от област Вехта, предава Die Zeit.

При 1046 направени теста на служителите на кланицата на концерна Wiesenhof в четвъртък 66 са се оказали положителни.

От местната здравна служба обявиха, че са поставили под карантина всички заразени от компанията Oldenburger Geflügelspezialitäten (OGS). Контактите на заразените лица да голяма степен са били установени и също са под карантина. Останалите контакти по веригата в момента се проследяват.

Според информацията 35 от заразените живеят в област Вехта, 27 в област Дипхолц, двама - в област Оснабрюк и по един - в окръг Клопенбург и град Делменхорст.

Към момента се прилага регламент, според който ограниченията за обществения живот се връщат, ако се премине критичния праг от 50 инфекции на 100 хил. жители за седмица. В момента техният дял за седмица е 41,13 души.

Още по темата

В Германия броят на доказаните инфекции нараства с 202 до 201 574 души, сочат актуални данни на Института „Роберт Кох“ (RKI). Броят на смъртните случаи достига до 9 084.

Началникът на кабинета на германския канцлер Ангела Меркел - Хелге Браун, коментира: „Да. С цялата радост от ниските нива на инфекция трябва да сигнализираме, че починалите не са забравени". Той намира това за изключително важно, изтъквайки, че все пак има доброто усещане, че пандемията е приключила“, допълни той.

Браун също направи равносметка в борбата срещу коронавируса. "В момента можете да кажем, че пандемията е взета под контрол в Германия. Но това е моментно положение. Вирусът все още е в страната, винаги може да има огнища“, поясни той. Браун обеща провеждането на мащабни събития в културния сектор и футболни игри с фенове на стадиона за есента. Той поддържа изискването за носене на маска, докато не бъде одобрена ваксина. Само с ваксина според него ще може да се върне нормалността. Браун очаква ваксина до началото на следващата година.

Разпространението на коронавируса в месния германски концерн Tönnies наскоро отвори дебат за дискриминацията спрямо чуждестранните работници в месната индустрия в страната, пише Der Spiegel.

Еврокомисарят по заетостта и социалните права Никола Шмит заплашва Германия и други държави с разширяване на правосъдните мерки по линия на директива в областта. Ако е необходимо, би могла да се предвиди наказателна процедура за нарушаване на договорите на Европейския съюз (ЕС).

"Сезонните работници трябва да се третират по равен начин спрямо всички останали служители," каза Шмит пред SPIEGEL. Ако са под обхвата на Директивата за командироване на работниците, положението им е ясно: „Еднакви заплати за една и съща работа на едно и също място“. Ако това правило бъде нарушено, не изключвам, че ще започнем и процедури за нарушения срещу съответните страни“, подчерта комисарят от Люксембург.

Според Шмит проблемът е, че работниците обикновено не попадат в Директивата на ЕС за командироване на работници, тъй като са наети от регионална (дъщерна) компания, а не от чуждестранна, което той определи като "съмнителна процедура".

В края на юни германският министър министър на труда Хубертус Хайл призовава за по-бързи стъпки за защита на служителите в месния концерн Tönnies.

Bloombergtv.bg припомня, че служители в няколко месокомбинати в Германия бяха заразени с коронавирус още в средата на май.