Продажбите на автомобили в Европа намаляват с 24% през юни

В България продажбите на нови коли се сриват с 44,5% за полугодието

12:10 | 16 юли 2020
Обновен: 12:26 | 16 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Автомобилната промишленост в Европа удължи колебливото си възстановяване за втори пореден месец, като даде надежда на производители и дилъри на автомобили, че държавните субсидии ще допринесат за по-силен отскок, предава Bloomberg.  

Новите регистрации на леки автомобили намалява с 24% през юни на годишна база, съобщи Европейската асоциация на автомобилните производители в четвъртък. Това е подобрение в сравнение със спада от 57% през май и 78% през април. Така продажбите на автомобили в Европа остават под нивата от 2019 г. 

През юни 2020 г. в България са осъществени 2283 регистрации на нови автомобили, което представлява 29,9% спад на годишна база, изчисляват от организацията.За първото полугодие общо регистрациите са 10 161, което е с 44,5% по-малко спрямо първата половина на миналата година, сочат още данните.

Продажбите в Европа все още са доста под нивата от миналата година и надеждите за V-образно възстановяване, наблюдавано в Китай, избледняват.  

Германският Volkswagen във вторник загърби оптимизма, казвайки на служителите си, че замразява наемането на нови хора, въпреки увеличаването на поръчките. 

„Възстановяването е бавно, но не толкова бавно, колкото си мислехме“, казва анализаторът от Bankhaus Metzler Юрген Пийпър в имейл. „Изглежда юли ще да бъде първият почти нормален месец“, допълни той.  

Производителите на автомобили в цяла Европа намаляват разходите и работните места, за да защитят маржовете на печалба. Daimler трябва да съкрати повече от първоначално предвидените 15 хил. служители, заяви ръководителят на отдела за човешки ресурси пред германската информационна агенция DPA миналата седмица. 

Правителствата се опитват да привлекат клиентите обратно в шоурумите със стимули, насочени към екологично чисти автомобили. Лизинговите цени на някои автомобили с батерия спаднаха. 

Тези усилия започнаха да дават своите първи резултати. Франция отбеляза ръст на продажбите с 1.2%, първият ръст от началото на пандемията, след като държавата въведе стимули в началото на юни. В повечето други страни в региона, включително Германия, Италия, Испания и Великобритания, все още наблюдават двуцифрени спадове. 

В световен мащаб продажбите на автомобили се възстановяват, тъй като икономиките премахват строгите ограничения. 

Китайската асоциация на автомобилните производители заяви миналата седмица, че перспективите за тази година се подобряват, прогнозирайки спад от 10% до 20% за годината. В Европа се очаква продажбите на автомобили да спаднат с 20%, сочи прогноза на Bloomberg Intelligence.