Продажбите на автомобили в Германия се сриват с 35% през първото полугодие

Броят на служителите в бранша може да продължи да намалява до края на 2020 г.

22:04 | 3 юли 2020
Обновен: 22:07 | 3 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg
Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Мерките за борбата с пандемията предизвикаха драматични спадове за германската автомобилната индустрия. Показателят за новите регистрации на автомобили в Германия се понижава осезаемо през първите шест месеца на 2020 г. Според Германската асоциация на автомобилната индустрия (VDA) спадът е малко под 35%, пише Der Spiegel.

През юни спадът на годишна база е 32,3%, съобщи Германската агенция по автомобилен транспорт (KBA) в петък.

"Безспорно се справяме с най-лошата криза от създаването на Федералната република", заяви директорът на VDA Хилдегард Мюлер. "За нашата индустрия проблемът идва от факта, че е засегната от кризата на почти всички автомобилни пазари в световен мащаб", допълни той.

Очаква се световният пазар на леки автомобили да се свие със 17% до около 65,9 млн. продадени превозни средства през 2020 г.

Спадът на новите регистрации все още има слабо влияние върху броя на заетите в автомобилната индустрия. Според Мюлер това се дължи и на факта, че компаниите са регистрирали до голяма степен служителите си по схемата за частична безработица. "Близо половината от 814 хил. служители преминаха на непълен работен ден", каза подчерта директорът на VDA.

Мюлер обаче предупреди, че броят на служителите в бранша може да продължи да намалява до края на годината. В редица средни компании се работи при ограничен капацитет.

Мюлер се надява на положителни импулси за бранша чрез намаляване на ДДС и увеличаване на екологичните премии за закупуване на електрическите автомобили и хибридите с плъгини. Независимо от това според него „изходът от тази голяма криза ще бъде дълъг, изпълнен с препъникамъни и ще оставя икономически и социални следи в цялата верига на създаване на добавена стойност".